Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Přišly o rodiče ve válečném konfliktu. Ukrajinské děti teď přijedou na letní pobyt do Liberce

Liberecký kraj má na Ukrajině partnerskou oblast Vinnytsia. Jenže ta byla zasažena konfliktem s Ruskem. Mnoho dětí přišlo o jednoho či oba rodiče. Šestatřicet z nich se teď chystá na letní pobyt. Bydlet budou v Turnově, navštíví řadu míst po celém kraji a vydají se i do Prahy.

Děti přijedou už v sobotu. Liberecký kraj spolupracuje s oblastí Vinnytsia od dubna letošního roku. A při návštěvě delegace v Liberci vznikl tento nápad. Oba partneři spolu jinak spolupracují hlavně v oblasti zdravotnictví.

Ukrajinské děti ve věku od 9 do 17 let přišly buď o jednoho, nebo o oba rodiče. Při návštěvě Česka je čeká pestrý program.

„Z měst si prohlédnou Liberec, Prahu, Jablonec nad Nisou nebo Jičín. V našem regionu se podívají například na Ještěd, do IQ Landie, EKOParku Liberec, továrny na dřevěné hračky Detoa, do liberecké ZOO nebo do Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě a tenisového areálu v Proseči u Jablonce nad Nisou. Děti se budou moci také projet parníkem po Máchově jezeře nebo na dračích lodích na jablonecké přehradě,“ řekl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, zaměstnanosti, tělovýchovy a sportu.

Čekají na ně ale i další výlety. Zavítají na některé z hradů a zámků Libereckého kraje a v itineráři nechybí ani naplánované návštěvy míst ke koupání, mezi kterými jsou Hamr na Jezeře, bazén Liberec, Máchovo jezero nebo koupaliště Maškova zahrada v Turnově.

Hned v pondělí se také setkají s hejtmanem Martinem Půtou. Bydlet budou v Domově mládeže Střední zdravotnické školy v Turnově.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Ukrajina, Liberecký kraj, Liberec, Turnov, Praha, Rusko, návštěva, Jablonec nad Nisou, Česko, Vinnytsia

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přišly o rodiče ve válečném konfliktu. Ukrajinské děti teď přijedou na letní pobyt do Liberce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.