Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Novoborsku zakázali kvůli suchu zalévat vodou z potoků

Nový Bor na Českolipsku zakázal na základě podnětu z Povodí Ohře používat vodu z některých říček a potoků k zalévání zahrádek. Důvodem je kritické snížení průtoků na vodních tocích, což vážně ohrožuje vodní a na vodu vázané ekosystémy i funkci vodních toků. Nedostatkem vody je v oblasti Českolipska ohroženo 36 potoků a říček včetně Ploučnice.

"Povodí Ohře dává podněty, když je v nějakém vodním toku málo vody a vodní nebo na vodu vázané živočichy ohrožuje sucho. Na Českolipsku jsme vydali několik podnětů k tomu, aby se omezil nebo úplně zakázal odběr povrchové vody. Už tam to sucho dosáhlo takových hodnot, že ekologie v daném vodním toku už je značně ohrožena," vysvětlil důvody omezení mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

Městský úřad v Novém Boru proto zakázal odebírat vodu z Boberského potoka na území obcí Svor, Cvikov a Lindava. Téměř bez vody je i Rousínovský potok v Rousínově, Cvikově a Svoru. Obyvatelé nesmí čerpat vodu ani z říčky Svitávky na území Lindavy, Svitavy, Kunratic, Mařeniček, Mařenic a Dolní a Horní Světlé. Zákaz používat vodu platí i pro říčku Šporku v Polevsku, Novém Boru a Skalici u České Lípy.

Zákaz odběru povrchových vod platí do odvolání. "Na základě zkušeností z minulých let předpokládáme období snížené vodnosti uvedených toků až do konce října," uvedla Jana Salačová zodpovědná za vodní hospodářství na Městském úřadu v Novém Boru.

Vody ubývá také v Povodí Labe, zejména na Liberecku a Jablonecku. V režimu "sucho" je podle informací z Českého hydrometeorologického úřadu (ČHMÚ) Lužická Nisa v Liberci, Kamenice nebo Libuňka. Ještě před týdnem se kvůli silným dešťům vylévaly z břehů Smědá, Oleška, Jeřice nebo Řasnice na Frýdlantsku, teď je ve většině z nich jen kolem deseti centimetrů vody.

Autoři

Štítky Nový Bor, Novoborsko, potok, sucho, voda, zákaz, vodní tok, okres Česká Lípa, Povodí Ohře (státní podnik), Ploučnice, Cvikov, Lindava, Svitávka (řeka), Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Novoborsku zakázali kvůli suchu zalévat vodou z potoků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.