Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecký spolek dokončuje renovaci německé tramvaje. Jezdit bude i do Jablonce

Parta nadšenců z libereckého Boveraclubu dokončuje renovaci dvounápravové tramvaje z roku 1964, která v minulosti jezdila ve východoněmeckém městě Jena. Využít jí chce pro historické jízdy, jezdit bude i do sousedního Jablonce. V republice tento typ zřejmě nikdo jiný nemá.

Spolek má zatím pro zvláštní jízdy k dispozici pět vozů, nejstarší je Bovera z roku 1929. Jedním z důvodů pro pořízení této bylo, že je schopna jezdit také na širokém rozchodu, na který se dopravní podnik chystá přestavět tramvajovou trať z Liberce do Jablonce.

„Tyto vozy jezdily v Německu na obou typech rozchodů. Tramvaj, co jsme získali, tak je na metrovém rozchodu, ale už jsme sehnali z Drážďan širokorozchodný podvozek," uvedl za Boveraclub Tomáš Krebs.

To umožní, aby vozila cestující při zvláštních jízdách do Jablonce i po rekonstrukci tratě. Ostatní historické vozy budou moci v budoucnosti jezdit jen na části tratě v Liberci mezi Lidovými sady a viaduktem pod nádražím, kde jsou tři koleje pro úzký i široký rozchod.

Dvounápravový motorový vůz známý pod jménem Gotha byl podle Krebse typickou tramvají využívanou v tehdejší Německé demokratické republice (NDR). „Málo se ví, že byla vyráběna i v Praze," uvedl Krebs.

Boveraclub získal tramvaj, jež jezdila v německé Jeně do 90. let minulého století, pak sloužila k praktické výuce řidičů jako školní tramvaj. Spolek ji koupil za 160 tisíc korun, přeprava stála dalších 40 tisíc korun. Na nákup tramvaje získal Boveraclub dotaci od Jablonce 70 tisíc korun.

Práce na její renovaci se podle Krebse blíží k závěru. „Předpokládám, že koncem srpna ji zkompletujeme, a pak budeme s drážním úřadem jednat o získání povolení pro zvláštní jízdy," dodal Krebs.

Doufá, že cestující budou moci německou tramvají, jež pojme až 60 lidí, poprvé svézt už na podzim. K tramvaji patří ještě vlečný vůz, zatím stojí nepojízdný jako exponát v Technickém muzeu v areálu bývalého výstaviště v Liberci. I ten by podle Krebse chtěli do budoucna zprovoznit.

Boveraclub by v rámci technického muzea rád ještě letos otevřel vlastní expozici v jednom nevyužívaném pavilonu. Krebs odhaduje, že by k tomu mohlo dojít na přelomu října a listopadu. K pavilonu zatím nevedou koleje, spolek tam proto v první fázi umístí nepojízdné historické tramvaje, jež na renovaci teprve čekají, a také staré autobusy.

Autoři | Foto Boveraclub

Štítky Boveraclub, Liberec, tramvaj, Jablonec, renovace, Jena, Německo, Německá demokratická republika, Drážďany, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký spolek dokončuje renovaci německé tramvaje. Jezdit bude i do Jablonce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.