Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Charitativní akce Jiskra pro Lukáše láká nejenom příznivce fotbalu

Hudebníci, fotbalisté a všichni, kterým není jedno osud nemocného Lukáše spojí svoje síly a zároveň si užijí mnoho zábavy. V sobotu 12. srpna se na hřišti za hasičárnou ve Vratislavicích nad Nisou uskuteční exhibiční fotbalový zápas Real Top Praha vs TJ Jiskra Vratislavice nad Nisou. Cílem celé akce je vybrat a předat co nejvíce financí místnímu postiženému chlapci Lukáškovi.

Moderátorského žezla se s radostí ujme vratislavický rodák Petr Jeništa společně s kovaným libereckým patriotem Ladislavem Hamplem. Na hudebním line-upu  zazáří kapely a zpěváci zvučných jmen jako liberecká Těla, Barrage, Tres Udos, Naty Bitkovská, Jakub Děkan či Petr Lűftner. Průběh celého dne zdokumentuje oblíbený liberecký fotograf Radek Drbohlav.

Hlavní exhibiční zápas zahájí čestným výkopem již zmiňovaný vratislavický guvernér Petr Jeiništa, ve spolupráci s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou, který se nabídl celou akci nejenom osobně zaštítit, ale i finančně podpořit.

Lovci selfíček a sběratelé podpisů by si rozhodně neměli nechat tento zážitek ujít, protože tým Real Top Praha je složen z mnoha českých herců, fotbalistů, sportovců a ostatních známých osobností, jako jsou například Leoš Noha, Jaromír Bosák, Ladislav Hampl, Jakub Štefek, Jan Rajnoch či mnoho dalších.

Celý den bude v areálu akce probíhat veřejná charitativní sbírka na Lukáška. Vybrané peníze se připojí k finančním sponzorským darům. Organizátoři také slibují bohaté vyžití pro děti, a pestrý catering. Všichni účastníci programu vystoupí bez nároku na honorář. To samé platí o pořadateli i organizátorech. „Jedná se o první ročník charitativního projektu tohoto druhu. Pevně věříme v hojnou účast a podporu návštěvníků, a máme velké ambice udělat z „Jiskry“ do budoucna tradiční akci,“ dodává zástupce pořadatele a kapitán TJ Jiskra Milan Štěpánek.

Kdo je Lukášek?

„Když se před deseti lety narodil Lukášek, nikdy jsme neměli ani tu nejmenší představu, jak se nám otočí celý život,“ popisuje rodina malého Lukáše Molnára, jež pochází z Vratislavic nad Nisou. Diagnóza dětská mozková obrna odstartovala nekonečný kolotoč různých cvičení, vyšetření, obíhání doktorů a dní strávených v nemocnici. K DMO se časem přidala i denní epilepsie a porucha autistického spektra. I přes to všechno byl Lukáš dokonalé, nadprůměrně inteligentní dítě.

Bohužel asi před dvěma a půl lety mu byla stanovena diagnóza syndrom ESES (každou noc, každý spánek trpí dlouho trvajícími epileptickými záchvaty), díky čemuž se Lukášův intelekt dostal po strašně krátké době na hranici těžké mentální retardace. Ohledně fyzické stránky je pro něj velice příznivá rehabilitace Therasuit, v tzv. kosmickém oblečku, kterou má přímo ve škole v Jedličkově ústavu. Už jednou ji absolvoval a strašně se zlepšil, jenže tahle čtyřtýdenní terapie se musí opakovat alespoň 2-3x za rok, a bohužel neplacená pojišťovnami stojí 9.900 Kč / týden.

Momentálně Lukáš začíná chodit, ale po kotnících, nezvládá překážky v cestě atd. Je potřeba spousty pomůcek, jako speciální zdravotní boty (vyrábějí se jen v Německu a jedny stojí od 4.500 Kč výš), potřeboval by nové chodítko se sedátkem, aby si po cestě mohl odpočinout. Dále pak nutně potřebuje novou autosedačku s výklopným systémem, neboť ze stávající sedačky už vyrostl a nová odpovídající jeho zdravotnímu stavu stojí cca 80.000 Kč.

Na všechno musí rodina shánět dary, takřka nic není placeno zdravotní pojišťovnou. „Proto jsme se rozhodli Lukáškovi a jeho rodině pomoci alespoň takto, prostřednictvím charitativní fotbalové akce, a podpořit tak JISKRU v jeho duši s nadějí na lepší a komfortnější život,“ dodává zástupce pořadatele a kapitán TJ Jiskra Vratislavice nad Nisou Milan Štěpánek.

Tisková zpráva

Štítky Vratislavice, fotbal, Lukáš Molnár, Real TOP Praha, Lužická Nisa, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Ladislav Hampl, Petr Jeništa, Jakub Děkan, rodina, Martin Půta, Jan Rajnoch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Charitativní akce Jiskra pro Lukáše láká nejenom příznivce fotbalu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.