Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Stružnice dokončila opravy po záplavách

Stružnice na Českolipsku dokončila opravy po záplavách, které ji zasáhly v letech 2010 a 2013. Jako poslední se dělala lávka pro pěší v centru obce. Její obnova stála zhruba 12 milionů korun.

Záplavy v roce 2010 napáchaly ve Stružnici na obecním a soukromém majetku škody za 36 milionů korun, o tři roky později podle starosty dosáhly téměř stejné výše. Voda sice nebyla tak vysoko, částečně se ale projevily skryté vady z předchozích záplav. I lávka byla hodně poničená už při povodni v roce 2010, tehdy ale obec neuspěla s žádostí o dotaci. "Povodeň z roku 2013 ji poškodila ještě více a tentokrát jsme při žádosti o dotaci byli úspěšní," uvedl starosta Jan Mečíř.

Bez dotace by si obec s 1000 obyvateli novou lávku pořídila jen obtížně. "Náš roční rozpočet je zhruba ve stejné výši jako stála lávka," řekl Mečíř. Pokud by se lávka přes Ploučnici neopravila, musela by se pro pěší uzavřít. To by byla podle starosty velká komplikace, neboť je ve středu obce, která je rovnoměrně rozložená po obou stranách řeky. "Obchůzka trvá pěšky 25 až 30 minut," řekl starosta. Přes lávku chodí místní například k nádraží nebo jedinému obchodu ve Stružnici. Lávka slouží zhruba 150 let. Nyní je výrazně delší a širší, navíc je o metr výše než předtím. "Celkově je masivnější, měla by lépe odolávat povodním," dodal Mečíř.

Velká voda trápila Stružnici v posledních letech opakovaně. Stav ohrožení nastává v obci při 255 centimetrech, nejvýše byla hladina Ploučnice v roce 2010, kdy řeka kulminovala na 343 centimetrech. "Zasaženo bylo tehdy 140 domů, to je zhruba 60 procent domů v obci," připomněl starosta. V posledních letech začínají ve Stružnici dělat problémy i přívalové deště. "Jde to mimo koryto. Během 20 minut to vytopí část obce a za půl hodiny je po všem. Máme je jednou až dvakrát ročně, ohroženo je kolem deseti domů," uvedl Mečíř. Obec tomu chce zabránit vybudováním retenčních nádrží na pastvinách, sloužit by mohly i k napájení dobytka a zalévání. Podle starosty je zatím projekt za zhruba deset milionů korun ve fázi příprav, obec ještě není domluvena ani se soukromými majiteli pastvin.

Autoři | Foto struznice-jezve.cz

Štítky Stružnice, povodeň, záplavy, lávka, okres Česká Lípa, dotace, Ploučnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stružnice dokončila opravy po záplavách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.