Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na hradě Valdštejn zrestaurovali nástěnnou malbu s podobou Máchy

Na hradě Valdštejn dokončili po dvou měsících restaurátoři práce na obnově nástěnné malby sv. Jana Křtitele v otevřené kapli na prvním nádvoří. Vytvořil ji v roce 1837 malíř František Mašek a údajně představuje podobiznu básníka Karla Hynka Máchy. Mácha byl prvním turistou, který hrad nedaleko Turnova navštívil. Freska byla ve velmi špatném stavu, její obnova stála 94 500 korun.

"V průběhu doby existence obrazu byla provedena řada jeho oprav, přemaleb a retuší - více či méně zdařilých. Freska byla vlivem vlhkosti již značně poškozena a tento zásah byl zcela nezbytný," doplnil Martin Hašek z městské společnosti Turnovské památky a cestovní ruch. Záchrana malby je dílem týmu akreditovaných restaurátorek, které pracovaly pod dohledem památkářů.

"Malba byla nejprve očištěna a bylo provedeno částečné sejmutí druhotných pozdějších přemaleb. Dále došlo k fixáži malby a vytmelení nesoudržných defektních míst. Po vyzrání použitých materiálů následovala poslední etapa, kdy bylo provedeno retušování malby, aby co nejvíce odpovídala původní podobě," popsal postup prací Hašek.

Hrad Valdštejn patří mezi nejnavštěvovanější památky v Libereckém kraji, loni na něj zamířilo 55 tisíc turistů. Je to nejstarší hrad v Českém ráji, byl založen kolem roku 1260 Jaroslavem z Hruštice z rodu Markvarticů, předků pánů z Valdštejna. Dnes patří hrad městu Turnov.

Obnova staré fresky nebyla letos jedinou akcí na obnovu cenné památky. Turnov do oprav a obnovy hradu investuje každoročně statisíce korun. Před letošní letní sezonou byla dokončena oprava střechy na kapli sv. Jana Nepomuckého, stavbaři opravili i fasádu kaple a úpravou prošlo také parkoviště. Pracovalo se i na mostě k hradu. Dělníci se tam znovu vrátí po skončení turistické sezony na podzim.

Autoři | Foto Hrad Valdštejn

Štítky hrad Valdštejn, Valdštejn, hrad, Karel Hynek Mácha, kaple, Turnov, Jan Křtitel, nástěnná malba, František Mašek, oprava, Martin Hašek, Jan Nepomucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hradě Valdštejn zrestaurovali nástěnnou malbu s podobou Máchy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.