Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Kraj zaplatí odškodné chovatelce z Jindřichovic. Dvaatřicet jehňat a čtyři ovce jí zabila smečka vlků

Jsou to už čtyři měsíce, co se na Frýdlantsku objevila smečka vlků, která napadla stádo ovcí a jednoho berana, přičemž čtyři dospělé ovce a dvaatřicet jehňat zabila. Liberecký kraj teď vyplatí majitelce zvířat odškodné ve výši 73 600 korun. Jde o první takový případ na Frýdlantsku za poslední roky. Vlci se totiž na severu Čech zdržují především na Českolipsku.

Smečka vlků zaútočila na stádo v Jindřichovicích pod Smrkem během dubna letošního roku. „Vlci se dostali do prostoru za ohradníkem. Jak velká smečka to byla, nedokážeme zjistit. Šlo ale minimálně o dva dospělé jedince,“ shrnul krajský radní pro resort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova Jiří Löffelmann (Starostové pro Liberecký kraj).

Podle radního jde zároveň o první hlášený útok vlků na domácí zvířata v letošním roce na území kraje. „Škodu majitelce ovcí vyplatí Liberecký kraj, který má pro tento případ k dispozici dotaci od Ministerstva financí ČR vyhrazenou právě pro náhradu škody způsobenou vybranými zvláště chráněnými živočichy, mezi které vlci patří,“ dodal.

Náhrada škody je vyplacena při splnění podmínek daných zákonem. Jednou z nich je například prokazatelně způsobená škoda zvláště chráněným živočichem. Chovatel také musí do 48 hodin od zjištění škodu nahlásit obci s rozšířenou působností nebo správě CHKO.

Vlci byli v českých zemích vyhubeni koncem 19. století. Jejich výskyt na Frýdlantsku je minimální. Do CHKO Kokořínsko-Máchův kraj se navrátili na jaře roku 2014. O pár měsíců později tam byla zaznamenána první vlčata na území ČR po více než sto letech. Před dvěma lety jednoho vlka zřejmě zastřelil pytlák. "Viníka se nepodařilo najít," uvedl vedoucí Správy CHKO Kokořínsko - Máchův kraj Ladislav Pořízek. Mrtvé zvíře nalezl tehdy houbař v lese nedaleko obce Brenná na Českolipsku. Střet s autem podle Pořízka vyloučili, neboť kostra zvířete nebyla porušená. "S největší pravděpodobností došlo k zástřelu, kdy kulka prošla břišní dutinou a nezůstala v těle. Tomu odpovídal i stav vlka, nohy měl zakrvácené," řekl. Podle Pořízka šlo zřejmě o jediný takový případ v CHKO Kokořínsko.

Foto pixabay.com

Štítky Liberecký kraj, vlci, Máchův kraj, Kokořínsko, CHKO, Frýdlantsko, Jindřichovice pod Smrkem, ovce, chráněná krajinná oblast, Jindřichovice, okres Česká Lípa, Česko, Starostové pro Liberecký kraj, Ministerstvo financí České republiky, Jiří Löffelmann

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj zaplatí odškodné chovatelce z Jindřichovic. Dvaatřicet jehňat a čtyři ovce jí zabila smečka vlků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.