Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Město hledá způsob, jak odstranit fleky po žvýkačkách

Kdo by to nezažil. Jdete po chodníku a najednou se vám z ničeho nic nalepí na podrážku boty žvýkačka, které se někdo pár minut předtím zbavil. Právě žvýkačky a neestetické fleky, které po nich zůstávají na chodnících, se teď snaží město odstranit. Postupů už vyzkoušeli zaměstnanci technických služeb několik.

„Hledáme s technickými službami způsob co nejlepšího odstraňování žvýkaček z dlažby. Zatím však žádná z vyzkoušených metod nepřinesla požadovaný výsledek. Zjistili jsme ale, že čištění povrchů pomocí horké vody, přibližně 98 stupňů Celsia s nízkým proudovým tlakem 50 barů, je pro dlažbu lepší, protože tlakové čištění může dlažbu poškodit,“ popisuje náměstkyně primátora pro životní prostředí, veřejnou zeleň a cestovní ruch Karolína Hrbková (Změna pro Liberec).

Odstraňování fleků po žvýkačkách se může zdát jako banalita, podle vedení města jde ale o poměrně složitý problém. Zvýkačky se odstraňují ručně  - seškrabáním, tlakovým proudem, horkou vodou, přehřátou parou anebo zmrazením. Tento proces odstraní žvýkačku fyzicky, neodstraní ale flek po jejím přilepení. Město teď testuje různé metody, kterými fleky odstranit.

Seškrabování zaschlých žvýkaček není moc přívětivé k materiálu, protože použití škrabek poškozuje povrch dlažby, obzvláště pokud je daná pokládka v záruční době. „Řešením odstranění fleků po žvýkačkách je neodhazovat je na zem. O tom už je ale morální odpovědnost každého z nás,“ dodává náměstkyně Karolína Hrbková.

V jiných městech stroje na odstraňování fleků v majetku mají. Například Mělník a Kutná Hora. S městem Mělník komunikuje ředitel libereckých technických služeb Petr Šimoník. „Zatím jsme pro Liberec žádné stroje nenakoupili, jsme ve fázi, kdy zkoušíme stroje a metody na odstraňování žvýkaček.  V ulici Jánského a ulici 1. máje jsme zkoušeli metodu jak chemickým způsobem, tak tlakovým mytím. Nejúčinnější metoda odstranění je použitím horké vody,“ popisuje Petr Šimoník.

Nákup strojů technické služby zvažují. Některé stroje jsou víceúčelové, dají se použít na mytí košů, kontejnerů a pomocí vysoké teploty také na nechemickou likvidaci plevelu.

Štítky Liberec, chodník, žvýkačka, Technické služby města Liberec, Karolína Hrbková, dlažba, Mělník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město hledá způsob, jak odstranit fleky po žvýkačkách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.