Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kampaň zabrala. Šmejdi se Liberci obloukem vyhýbají

Liberec je úspěšný v boji proti nepoctivým prodejcům. Díky kampani Liberec proti šmejdům, do níž se vedle magistrátu zapojila i městská policie, Česká obchodní inspekce (ČOI), Komunitní středisko Kontakt a další organizace pracující se seniory, z města nepoctiví prodejci téměř zmizeli. Za první pololetí se poprvé po mnoha letech v Liberci neuskutečnila žádná ohlášená předváděcí prodejní akce a neohlášená byla jen jediná.

Projekt Liberec proti šmejdům odstartoval v roce 2015. "Ukazuje se jasně, že má smysl i jednoznačné výsledky. Za bezmála tři roky se podařilo o Liberci vytvořit pověst tvrdého města, absolutně netolerantního vůči šmejdům. Musíme v této strategii vytrvat, setrvalou kombinací prevence, osvěty a represe držet se šmejdy krok, a ochránit tak co nejvíce našich občanů, především seniorů," řekl náměstek primátora Ivan Langr (Změna pro Liberec). Kampaň bude podle něj pokračovat. "Na podzim bychom ještě rádi natočili několik 'protišmejdích' spotů v hlavní roli s našimi seniory a herci Divadla F. X. Šaldy," dodal.

ČOI dnes potvrdila, že ubylo pokusů o nahlášené i neohlášené předváděcí prodejní akce. "Máme signály, že se organizátoři předváděcích akcí Liberci vyhýbají," poznamenala ředitelka inspektorátu ČOI pro Ústecký a Liberecký kraj Renata Linhartová. Daří se podle ní spolupracovat i s firmami, které v minulosti prostory organizátorům předváděcích akcí pronajímali. Jediná akce se podle ní uskutečnila v březnu a nebyla ohlášená. "Vybraní spotřebitelé byli zváni telefonicky, i přes veškeré varování se nechalo zlákat více než 15 seniorů," řekla. ČOI ale akci sledovala. "Opakovaně se tato společnost proniknout do Liberce již nepokusila," dodala Linhartová.

Problémem není podle ní jen telefonické zvaní na předváděcí akce, ale i přímo telefonický prodej. "Tady můžeme jen apelovat, aby pokud někdo něco nabízí telefonem, aby lidé hovor ukončili, aby neříkali ani slovo ano. I smlouva uzavřená po telefonu je platná," upozornila Linhartová. Nabídek po telefonu je podle ní stále hodně. "Jednou jsou to nabídky ponožek se stříbrem, pak to bylo spodní prádlo, žiletky na holení nebo erotické pomůcky. Nejhorší je, že spotřebitel kývne na tu nabídku proto, že nabízí zásilku zdarma, ale už neposlouchá to, že se zavazuje, že bude odebírat po dalších x měsíců pravidelně zboží v hodnotě třeba několik set korun," dodala Linhartová

Autoři | Foto Jan Král

Štítky Liberec, šmejdi, ČOI, městská policie, Ivan Langr, podomní prodej, Česká obchodní inspekce, Ivan Langer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kampaň zabrala. Šmejdi se Liberci obloukem vyhýbají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.