Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Výměna v ZOO. Pižmoni končí, místo nich dorazili koně Převalského

Dlouho očekávaná trojice koní Převalského už se rozkoukává v liberecké ZOO. Dorazili v úterý odpoledne z německé zahrady v Norimberku. Cesta jim trvala sedm hodin a Liberec se stal domovem pro tři klisny. Ty by měly být základem pro chov těchto koní.

„Během následujících několika měsíců klisny čeká pouze aklimatizace a stabilizace v jejich novém domově,“ informovala mluvčí zahrady Barbara Tesařová.

Výběh koní návštěvníci naleznou v horní části ZOO. Vznikl sloučením tří výběhů. V jednom z nich byli oblíbení pižmoni, ti už ale ZOO opustili.

„Chov pižmoňů grónských u nás probíhal nepřetržitě 28 let. Za tuto dlouho dobu se nám však podařily pouze dva odchovy, a proto jsme se rozhodli chovný pár uvolnit a obohatit jím stádo v dalších zoologických zahradách,“ vysvětlil Luboš Melichar, hlavní zoolog liberecké zahrady.

Samec Lovis našel svůj nový domov v Olomouci a samice Beritt byla transportována do ZOO Chomutov.

A právě koňům Převalského by se mělo v libereckých klimatických podmínkách dařit. „Jsme si vědomi, že ukončením chovu pižmoňů jsme ztratili jeden z velmi populárních zvířecích druhů, ale pevně věříme, že koně Převalského budou minimálně stejně atraktivní a přilákají do zoo nové návštěvníky,“ dodal ředitel ZOO David Nejedlo.

Autoři | Foto ZOO Liberec

Štítky Kůň Převalského, pižmoň, ZOO Liberec, zoologická zahrada, zahrada, domov, Norimberk, Liberec, Chomutov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výměna v ZOO. Pižmoni končí, místo nich dorazili koně Převalského  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.