Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Liberec chce do svých lesů vysázet desítky tisíc sazenic

Liberec začal připravovat rozsáhlou obnovu svých lesů. Cílem je, aby byly odolnější a druhově pestřejší. Zaměří se proto hlavně na porosty, v nichž dominuje smrk. Vysázet chce v následujících letech desítky tisíc sazenic buku, javoru, jedle i dalších dřevin. První přijde na řadu Ještěd, náklady činí asi 2,5 milionu korun.

Liberec vlastní zhruba 550 hektarů lesa. Ještěd bude první, protože je tam jedna velká lokalita městských lesů. „Má to logiku i v tom, že pokud se bude dělat nová sjezdovka, tak by se porosty začaly připravovat na to, že se budou dělat nějaké zásahy," uvedl náměstek primátora Jan Korytář.

Liberec má na Ještědu lyžařský areál a nyní jedná o jeho pronájmu slovenské společností Tatry Mountain Resorts (TMR) miliardáře Igora Rattaje. V plánech TMR je kromě dalšího i rozšíření červené sjezdovky Skalka a vybudování modré sjezdovky pro rodiny s dětmi.

V dalších etapách město plánuje oživení lesů ve Vesci, Vratislavicích nad Nisou, Lidových sadech a případně i v Radčicích. Cílem je zlepšení jejich stability. „V několika minulých letech muselo město bojovat s přemnoženým kůrovcem, kterému pomohly v rozmnožování teplejší roky," dodala mluvčí radnice Jana Kodymová.

Většinu nákladů by město chtělo zaplatit z dotace od Státního fondu životního prostředí. Podle Korytáře je pravděpodobnost jejího získání vysoká. „Tato dotace nám pomůže nejen zlepšit stav městských lesů tak, aby byly pestřejší a odolnější, ale do budoucna by také měla omezit náklady na pěstování a ochranu lesa," uvedl náměstek.

Podle něj se přírodě blízký les s citlivě prováděnou těžbou obnovuje sám. „A pokud je smíšený z více druhů dřevin, snižuje se i riziko napadení kůrovcem. Je to ale soustavná práce na desítky let," dodal.

Autoři | Foto

Štítky Městské lesy, Liberec, les, Ještěd, Jan Korytář, Tatry mountain resorts, Státní fond životního prostředí, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chce do svých lesů vysázet desítky tisíc sazenic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.