Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberec chce pro sebe víc peněz z daní. Rád by proto vytvořil koalici měst

Liberec nepovažuje zákon o rozpočtovém určení daní za spravedlivý a chce to změnit, aby získával více peněz. Ještě na podzim proto osloví další krajská města a zkusí se s nimi domluvit na společném postupu.

Podle náměstka Jana Koytáře současný systém neodůvodněně zvýhodňuje čtyři největší města v republice, Prahu, Brno, Ostravu a Plzeň. „Zahájíme jednání s městy Olomouc, Ústí nad Labem, Hradec Králové, České Budějovice, Pardubice a budeme se snažit vytvořit neformální koalici. Cíl je jasný, chceme dosáhnout toho, aby Liberec jako páté největší město České republiky dostával z rozpočtového určení daní stejně peněz na jednoho obyvatele jako čtvrtá Plzeň, které připadá 1,6 násobek toho, co Liberci," uvedl Jan Korytář.

Náměstek to nepovažuje za spravedlivé. „Plzeň má přitom stejně jako Liberec divadlo, zoologickou a botanickou zahradu, tramvaje, autobusy, školy, školky, silnice, parky, jen je o něco větší," dodal náměstek primátora.

Plzeň má přes 170 tisíc obyvatel, Liberec skoro 103 tisíc. Kdyby se Liberec při rozdělování daní dostal na koeficient čtyř největších měst, ročně by si podle Korytáře polepšil o stovky milionů. „Když se to podaří, tak si město v mnoha ohledech vydechne," uvedl náměstek.

Rozvoj Liberce brzdí dvoumiliardový dluhopis, který radnice splácí od roku 2010. Nyní akutně potřebuje stamiliony korun na rekonstrukci plaveckého bazénu a divadla, na což nemůže čerpat žádné dotace. Loni ze sdílených daní získal Liberec skoro 1,163 miliardy korun, to je více než polovina jeho ročních příjmů.

Náměstek předpokládá, že prosadit změnu nebude jednoduché. Nejlepší variantou by podle něj bylo, kdyby se Liberec dokázal domluvit s dalšími městy ještě před sestavením nové vlády po podzimních volbách do Sněmovny. „Ideální by bylo trefit se do doby, kdy se schvaluje programové prohlášení nové vlády. To je ta chvíle, kdy se tam dá s tím jít," dodal Korytář.

Inspirací pro Liberec může být Liberecký kraj, který letos ve Sněmovně uspěl se svým návrhem na změnu zákona o rozpočtovém určení daní. Novelu už podepsal i prezident, a od příštího roku tak stoupne podíl měst a obcí na vybrané dani z přidané hodnoty (DPH) z nynějších 21,4 procenta na 23,58 procenta. Liberec by si tak měl polepšit zhruba o 80 milionů.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberec, daně, daň, peníze, Plzeň, Jan Korytář, Poslanecká sněmovna ČR, Česko, Brno, Ostrava, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chce pro sebe víc peněz z daní. Rád by proto vytvořil koalici měst  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.