Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Odstraňování autovraků z parkovacích míst je běh na dlouhou trať, v Liberci jich stojí několik

Není snad měsíce, kdy byste vy, naši čtenáři, neupozornili redakci na autovrak blokující okraj silnice nebo parkovací místo. Kolik takových aut má ale liberecký magistrát nahlášených? Možná se budete divit, ale aktuální počet řešených autovraků ve stotisícovém městě byste spočítali na prstech obou rukou.

„K dnešnímu dni bylo nahlášeno 14 vozidel. Po místním šetření bylo jako vrak vyhodnoceno 8 vozidel, která jsou nyní ve správním řízení,“ shrnula mluvčí magistrátu Jana Kodymová.

Odstranit takový autovrak z ulice, není úplně jednoduché. Některé vraky, jako třeba ten, který vidíte na fotografii z Husitské ulice, blokují parkovací místa dlouhé měsíce. "Pokud je na odbor správy veřejného majetku nahlášeno vozidlo dlouhodobě odstavené vykazující známky vraku, proběhne místní šetření z důvodu zjištění, zda vozidlo vykazuje všechny jeho známky dle zákona,“ dodala Kodymová. Vraky hlásí magistrátu pravidelně strážníci městské policie nebo místní, kterým vraky zabírají parkovací místa.

Až teprve na základě ohledání vozidla podá odbor správy veřejného majetku návrh na odstranění nepojízdného auta na odbor dopravy. Kdo by si myslel, že tím celá úřední mašinérie končí, je na omylu. „Odbor dopravy poté vydá oznámení o zahájení řízení, kde je vlastník vyzván k podání vysvětlení. Po uplynutí dané lhůty odbor dopravy vydá rozhodnutí, kde je uložena povinnost odstranit vozidlo vykazující známky vraku mimo pozemní komunikaci s možností se proti tomuto rozhodnutí do 15 dnů odvolat,“ shrnula mluvčí magistrátu.

Po uplynutí zákonem stanovených lhůt, tedy i ponechané dvouměsíční měsíční lhůty na odstranění vozidla, odbor správy veřejného majetku vydá příkaz k odtahu vozidla na odstavné parkoviště, ze kterého si ho může majitel vyzvednout. „Vlastník je při vyzvednutí vozidla je povinen uhradit náklady spojené s odtahem vozidla a střežení vozidla. Dokud nebude požadovaná částka zaplacena, má odtahová služba, která provádí odtah vozidel pro město Liberec zadržovací právo na vozidlo,“ uzavřela mluvčí.

Pokud vlastník automobilu nereaguje a vozidlo si nevyzvedne do zákonem stanovené lhůty dvou měsíců, město předá vozidlo na autovrakoviště.

Na překážející vraky nás pravidelně upozorňujete vy, čtenáři Drbny. Své náměty na články můžete posílat i nadále na redakce@libereckadrbna.cz.

Foto Bezedný Frank

Štítky parkování, Liberec, magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odstraňování autovraků z parkovacích míst je běh na dlouhou trať, v Liberci jich stojí několik  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.