Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ANKETA: Léto na náměstí rozdělilo veřejnost na dvě části. Jak hodnotí program čtenáři Drbny?

Bohemia Jazz Fest, narozeniny klubu Top Star, veřejná tančírna nebo třeba Liberecký pivní festival. Rovných pět desítek akcí proběhlo během uplynulých dvou měsíců na náměstí Dr. E. Beneše před libereckou radnicí v rámci Léta na náměstí. A zatímco část veřejnosti si téměř každodenní vyžití na „Benešáku“ chválí, pořadatelé od dalších sklízí kritiku.

„Těch akcí klidně mohlo být míň, ale jaksi kvalitnějších. Autodrom byl na nic, děti se nevozily, jen to zabralo velký kus plochy a zvukově to náměstí přesahovalo. Ten den bylo posezení v okolních restauracích za trest,“ píše na facebooku Lea Blossom. Její slova o pár řádků výše víceméně potvrzuje jeden z libereckých novinářů Jan Mikulička. „Laciné, zoufalé, bez koncepce. Přemýšlím o tom, jak dlouho bude ještě Liberci Jablonec, co se nabídky kultury i zábavy v centru týče, ukazovat záda,“ dodává.

Léto na náměstí připravovala městská společnost Elset, která podle slov ředitele Michala Buzka koncipovala celý program s ohledem na zadání města tak, aby zasáhl co nejširší spektrum žánrů a aktivit. „Součástí programu tak byly akce komorního charakteru a oproti tomu akce masové. Byly zde akce pro náročnější diváky, ale i akce odpočinkové a bulvárnější,“ shrnul Buzek a dodal: „Léto na náměstí nabídlo odpočinek a zábavu pro různé skupiny návštěvníků a obyvatel města a v tomto ohledu jsme snad splnili očekávání. Do jaké míry se program návštěvníkům líbil je už na jejich hodnocení.“

Na hodnocení Léta na náměstí jsme se zeptali také primátora Tibora Batthyányho (dříve ANO). Do středeční čtvrté hodiny odpolední však redakce nedostala odpověď na zaslané otázky. Jeho náměstek Ivan Langr (Změna pro Liberec) hodnotí sérii pěti desítek akcí na náměstí vesměs pozitivně. „Musím říci, že tak, jak k tomu přistoupil tým Elsetu a zejména Ondřej Červinka, je hodné velkého uznání. Ve dne v noci na place, vždy s neuvěřitelnou zodpovědností za realizaci i pozdější úklid. V tomto směru opravdu zaslouží ocenění,“ řekl.

Pokud by se mělo Léto na náměstí opakovat i v dalším roce, Langr navrhuje rozdělení akcí do tematických celků. „Jeden týden může být v duchu libereckých kapel, druhý neziskovek, třetí divadelního a pouličního umění, atd. Snad by taková dramaturgie byla skousnutelnější a přehlednější. Co bychom měli zachovat, je produkce z dílny Elsetu. Je to vlastně městská firma, umí i PR a marketing a šetří kapacity odboru cestovního ruchu a kultury, který pláž "produkoval" v roce 2016 a z hlediska HR to bylo velmi složité,“ uzavřel.

A právě pláž na náměstí, kterou provozoval klub TopStar, už podruhé rozdělila veřejnost na dvě poloviny. Zatímco jedni komentují „velké pískoviště“ s palmami před radnicí jako naprostý úlet, jiní nemají k letnímu doplňku náměstí výhrady. „Zájem byl podobný, jako vloni a to především ze strany turistů a návštěvníků města. Posezení s koktejlem v ruce si ale nenechali ujít také někteří Liberečané, takže za nás vše OK. Snad jen počasí mohlo být lepší,“ dodal majitel klubu TopStar Martin Hřebík. V jeho režii proběhlo o prázdninách také vystoupení Michal David revival.

I přes spokojenost provozovatele hledají někteří Liberečané slova chvály pro pláž před radnicí marně. „Vyrobit pískoviště a bar na náměstí nejsevernějšího krajského města v Čechách, nazvat ho pláží a předstírat letní idylu, považuji v prvním plánu za směšné a pro turisty trapné, v druhém plánu pak za promarněnou možnost,“ komentuje na facebooku Čeněk Svoboda.

Náklady na prázdninový program se podle vedení města vešly do milionu korun. „Náklady na pláž a program na náměstí vycházejí na zhruba 800 tisíc s daní. Z toho 200 je individuální dotace pro Bohemia Jazz Fest, zbytek pokrývá zbývající část programu (tedy veškerou produkci), technické záležitosti (pódia, nazvučení, toalety apod.), grafická podpora atd. Možná se to zdá moc, ale není, zejména technické náklady se nasčítají strašně rychle,“ uzavřel náměstek primátora Ivan Langr.

A jak hodnotíte letošní Léto na náměstí vy? Ohodnoťte ho známkou jako ve škole v naší anketě a napište nám do komentářů svůj názor.

Ohodnoťte Léto na náměstí známkou jako ve škole.

Celkem hlasovalo240 čtenářů

Foto Pavel Dušek/Liberecký pivní festival

Štítky Liberec, Léto na náměstí, anketa, radnice, Drbna.cz, pláž, Ivan Langr, Facebook, festival, Michal David, ANO 2011, kultura, Česko, Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Léto na náměstí rozdělilo veřejnost na dvě části. Jak hodnotí program čtenáři Drbny?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.