Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Budou mít archeologové žně? Díky opravě silnice prozkoumají historické centrum Jablonného

Jedinečnou šanci mají archeologové z libereckého muzea. Díky stavbě silnice druhé třídy v Jablonném v Podještědí mohou prozkoumat jednu z historicky nejcennějších lokalit na severu Čech. Jedním z cílů je odhalit, jak přesně vypadalo náměstí ve městě před stovkami let.

Jablonné patří k nejstarším obydleným místům v kraji. Už v roce 1249 je zmiňováno v darovací listině ve prospěch Havla z Lemberka, který byl manželem svaté Zdislavy. Jablonné bylo ve středověku také významným obchodním centrem. Úpravu obchodní cesty směrem na Žitavu nařídil sám Karel IV.

Právě celé historické centrum je uzavřené hradbami a je několikrát větší než podobná, už prozkoumaná místa ve Frýdlantu nebo Českém Dubu.

„V Jablonném doposud neproběhl žádný plošný archeologický výzkum, máme tak jedinečnou příležitost a zároveň zákonnou povinnost provést záchranu archeologických památek a poprvé se dozvědět více o vývoji a historii tohoto unikátního místa,“ řekl Petr Brestovanský, archeolog Severočeského muzea v Liberci.

Jeho tým dostane velkou šanci díky stavbě silnice II/270. Její rekonstrukce proběhne v úseku od mostu 270-014 po úrovňový přejezd v celkové délce 1283 metrů.

Toho chtějí archeologové využít. Výzkum může podle Brestovanského velmi přiblížit, jak vypadalo náměstí před stovkami let. „Budeme vědět, kdy se začaly stavět kamenné hradby. Můžeme zjistit, jaká výroba probíhala těsně za nimi. Jestli tam byli hrnčíři, kováři, nebo jiní řemeslníci. Můžeme potvrdit nebo vyvrátit naší hypotézu, že v Jablonném mohla být i první mincovna. Na konci záchranného výzkumu budeme dokonce vědět, i jaké zboží se dopravovalo na místní tržiště,“ nastínil.

Podle archeologa už bylo mnoha necitlivými rekonstrukcemi a stavbami zničeno obrovské množství památek. „Nesmí se již opakovat případy, kdy byly zcela bez dokumentace odbagrovány, zničeny a odvezeny kubíky z místních středověkých parcel. To, co se ukládá stovky let - informace, ve kterých dokáží číst archeologové, bývá často v mžiku zničeno a Jablonné si zaslouží alespoň jednou výzkum, za který se nebudeme muset před našimi potomky stydět,“ sdělil.

Půjde o ojediněle rozsáhlý průzkum. „Z důvodu archeologicky významné lokality je odhad výzkumu ve výši zhruba 5,4 milionu korun,“ vyčíslila Květa Vinklátová, radní pro rezort cestovního ruchu, památkové péče a kultury.

Autoři | Foto Jablonné v Podještědí

Štítky Jablonné, archeolog, průzkum, Liberecký kraj, Jablonné v Podještědí, silnice, Česko, Karel IV. Lucemburský, výzkum, Petr Brestovanský, Severočeské muzeum v Liberci, Žitava, Zdislava, Lemberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budou mít archeologové žně? Díky opravě silnice prozkoumají historické centrum Jablonného  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.