Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pejskaři, mějte se na pozoru. Ve Vratislavicích se objevily podezřelé kusy masa pohozené v trávě

Pejskaři z Vratislavic a okolí by se měli mít na pozoru. Poblíž místního lesoparku objevil při čtvrtečním venčení své fenky podezřelé nástrahy veterinář Jiří Dousek. Pohozené kusy masa mezi panelovým domem ve Vnější ulici a garážemi působily minimálně podezřele, proto je posbíral a vyhodil do popelnice. Jeden kus ale jeho fena stihla pozřít.

„Vzhledem k situaci a z obavy, aby nedošlo k otravě, jsem jí podal preventivně „emetika“ - látky vyvolávající zvracení. Zvratky jsem spláchl na toaletě. Nalezené kusy masa jsem vyhodil do komunálního odpadu,“ popsal redakci nepříjemnou situaci Jiří Dousek.

Pokud by se skutečně jednalo o otrávené nástrahy, nešlo by o první takovou situaci v posledních měsících. „V poslední době několik chovatelů psů stěžovalo, že jejích zvířata měla obtíže, které kolegové na veterinárních ošetřovnách diagnostikovali a léčili jako podezření z akutní otravy,“ dodal.

Sám přiznává, že prokázání takové otravy, není něčím jednoduchým. „Ze zkušeností v praxi vím, že prokázat otavu zvířete, pokud není známa ani skupina, ke které by mohl příslušný jed patřit, je poměrně náročné a laboratorní vyšetření stojí několik tisícovek, proto také šetření policie je po oznámení takové situace složité a často bez potřebného výsledku,“ shrnul a doplnil: „I kdyby se nejednalo o otrávené návnady, je vyhazování zbytků živočišného původu rizikové a slouží i šíření potkanů a je u nás zakázáno městskou vyhláškou.“

Jiří Dousek měl velké štěstí, že zpozoroval, že jeho fena kus masa polkla. Vzhledem k rychlému zákroku se u ní příznaky otravy nevyskytly. Tolik štěstí neměl koncem loňského roku majitel sedmiletého křížence, který pozřel otrávenou nástrahu poblíž jabloneckého divadla. Otok jater a slinivky nasvědčoval tomu, že se otrávil neznámou látkou.

Pejskaři by se tak měli mít na pozoru. Podle majitelů psů dochází k otravám od roku 2013 prakticky nepřetržitě.

Neznámý tyran řádil také v srpnu loňského roku v Kubelíkově ulici v Horním Růžodole. Tam kdosi polil psa pobíhajícího po zahradě louhem nebo jinou kyselinou. Poleptaný pes přitom smrti unikl už jednou, kdy mu někdo přes plot hodil otrávený buřt se vzkazem, že štěkání musí přestat. V zimě zas měl kdosi nastražovat pasti na Kunratické, konkrétně ve Sněhurčině a Olbrachtově ulici v Liberci.  

Foto pixabay.com

Štítky Liberec, Vratislavice nad Nisou, otrava, pes, pejskař, maso, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pejskaři, mějte se na pozoru. Ve Vratislavicích se objevily podezřelé kusy masa pohozené v trávě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.