Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Co trápí rodiny s dětmi na Liberecku? Málo peněz, drahé vstupenky i nedostatek hřišť

Liberecký kraj si nechal zpracovat velký průzkum mezi rodinami s dětmi. Co je trápí? Jaké mají problémy a co by uvítali? Právě na tyto otázky odpovídalo celkem 569 rodin. Často mají problém vyjít s rodinným rozpočtem, chtěli by více dětských hřišť a vadí jim vysoké ceny vstupenek na sportovní a kulturní akce.

Kraj se ve svém šetření zaměřil na rodiny s nezletilými dětmi. „Zájemci z celého kraje odpovídali na 23 otázek, které se například týkaly trávení volného času dětí a rodin, slaďování rodinného a pracovního života, venkovních hracích ploch či preventivních zdravotních programů pro děti,“ řekla mluvčí kraje Markéta Žitná.

A co by tedy rodiny s dětmi chtěli? Podle šedesáti procent respondentů by se měl kraj v rámci rodinné politiky zaměřit na vznik dalších venkovních relaxačních a hracích ploch pro rodiny s dětmi. Třetina žen by současně uvítala širší zavedení flexibilní pracovní doby. A více než polovina z dotázaných rodin by si přála více slev do kulturních a sportovních zařízení.

„V některých krajích jsou velmi oblíbené rodinné pasy, které svého držitele opravňují k získání slevy u vybraných subjektů. Pro rodinné pasy se vyjádřilo 90 procent ze všech respondentů,“ přiblížil náměstek hejtmana LK pro sociální věci Pavel Svoboda.

Přes 19 % dotázaných uvedlo, že má často problémy se zajištěním hlídání svých dětí. Nedostatek míst ve školkách a jeslích trápí 13 % respondentů. Kolem 8 % rodin by uvítalo, kdyby se rodinná politika Libereckého kraje zaměřila na dostupnost bydlení.

Kraj by se měl podle průzkumu věnovat i vzdělávací a osvětové činnosti. „Přes 70 % dotazovaných by uvítalo, kdyby místa, která jsou vybavená pro potřeby malých dětí, byla v kraji jednotně vizuálně označena – například logem, aby se dokázali v případě potřeby lépe zorientovat,“ doplnila mluvčí.

Kraj si nechal průzkum zpracovat jako součást připravovaného Strategického plánu rodinné politiky Libereckého kraje na období let 2019 - 2023, který vzniká v rámci projektu Nastavení systémové podpory rodin s dětmi v Libereckém kraji.

Autoři | Foto Město Turnov

Štítky Liberecký kraj, průzkum, rodiny, rodina, politika, Pavel Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co trápí rodiny s dětmi na Liberecku? Málo peněz, drahé vstupenky i nedostatek hřišť  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.