Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vypsání referenda o hazardu v Jablonci podpořilo 4666 lidí

Návrh na vypsání referenda o zákazu výherních automatů v Jablonci nad Nisou podepsalo 4666 lidí, potřeba bylo 3600 podpisů. Přípravný výbor dnes návrh předal na radnici a jako termín pro konání navrhuje první kolo volby prezidenta v lednu příštího roku.

„Konání referenda společně s volbami je pro jeho úspěch totiž zcela klíčové. Jakékoli snahy o konání mimo termín voleb je třeba vnímat jako snahu bojkotovat samotný institut referenda a potlačit vůli voličů," uvedla zmocněnkyně přípravného výboru Anna Strnadová.

Pokud bude i po kontrole ze strany radnice dostatek podpisů, vyhlášení referenda včetně termínu bude na jabloneckých zastupitelích. Přípravný výbor předpokládá, že by se tím mělo zastupitelstvo zabývat na říjnovém zasedání. Náklady na uspořádání referenda odhaduje na 900 tisíc korun.

Úplný zákaz všech automatů

Organizátoři referenda požadují úplný zákaz pro všechny druhy hracích automatů na území pětačtyřicetitisícového města. „Automaty představují nejproblematičtější formu hazardu, která generuje dvě třetiny patologických hráčů v léčbě," uvedla Strnadová.

Referendum by se tak nemělo týkat živých her v kasinech, malých hazardních turnajů, kurzových sázek, loterií či tombol. "Nešlo by tedy o hazardní prohibici, ale o nulovou toleranci hracích automatů," řekla zmocněnkyně.

Jablonec vyhláškou povoluje jen vznik kasin, ne heren. Výherní automaty jsou ale i v kasinech. Podle údajů přípravného výboru v nich je skoro 400 automatů a hazardem lidé ročně v Jablonci prohrají až 100 milionů korun. „Přes tři roky se snažíme jednat s vedením města o skutečně účinné regulaci heren a kasin. Bohužel všechny naše argumenty jsou dlouhodobě přehlíženy a zcela ignorovány," dodala Strnadová.

Regulace se řeší od roku 2011

Regulace hazardu v Jablonci začala v roce 2011, kdy zastupitelstvo schválilo vyhlášku, která měla ukončit provoz všech heren a kasin k 1. lednu 2015. Zastupitelstvo v červnu 2015 ale novelou vyhlášky hazard opět povolilo. Dnes je tak ve městě 11 míst, kde je možné provozovat hazardní hry. Změnu postoje vedení města zdůvodnilo tím, že nulová tolerance není řešením a vede jen k obcházení zákona a vzniku nelegálních heren. Tím, že jsou povolená jen kasina, považuje regulaci za dostatečnou.

„Podstatné je to, že kasina provozují svou činnost za zavřenými dveřmi. Vstoupit tak mohou pouze osoby registrované na základě prokázání totožnosti. Zásadním způsobem tak eliminujeme dostupnost hazardních her v našem městě," uvedl již dříve primátor Petr Beitl (ODS). Pro kasina platí přísnější pravidla než pro herny, navíc musí splnit další podmínky města.

Autoři

Štítky referendum, Jablonec nad Nisou, automaty, hazard, hazardní hra, kasino, Petr Beitl, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vypsání referenda o hazardu v Jablonci podpořilo 4666 lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.