Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

FOTO: Tragické osudy Židů připomínají v Liberci další kameny

V Liberci dnes přibylo dalších šest takzvaných kamenů zmizelých, které připomínají tragické osudy Židů z druhé světové války. Po městě jich tak je už 25. Další by měly přibýt v následujících letech.

"Před válkou zde žilo přes 1400 Židů, přežilo jich 37," uvedl místopředseda místní židovské obce Pavel Jelínek.

Položení jednoho kamene stojí 120 eur (zhruba 3100 Kč), některé platí židovská obec, další příbuzní obětí či dárci. Dnes byl díky daru jeden položen v Kozinově ulici. Připomíná Františku Saru Pokornou, která zemřela v koncentračním táboře v Osvětimi. "Kámen zaplatil vlastník domu, i když k ní nebyl v žádném příbuzenském vztahu," uvedl předseda liberecké židovské obce Michal Hron.

Naopak zcela jiný přístup zvolili obyvatelé domu ve Zborovské ulici. S položením dvou kamenů nesouhlasili a jako důvod uvedli obavy z neonacistů a výtržností. Město jejich podnět zamítlo. "Nepovažujeme za možné, že by takové riziko tady bylo. Vycházíme z toho, že už tady kameny zmizelých jsou," řekl primátor Liberce Tibor Batthyány (býv. ANO).

Kameny ve Zborovské připomínají tragický osud rodiny Ledererových, Emila a Idy, příbuzné Jelínka. Postoj obyvatel domu ho zamrzel. "Když jsme loni kameny pokládali, bylo to všude bez problémů. Nechápu to," uvedl Jelínek. Podle Hrona řešili, zda riskovat do budoucna nějaký otevřený spor nebo znehodnocení kamenů, nakonec se ale rozhodli na to nehledět. "Životy zmařených stojí nad takovými malichernostmi," řekl. Kameny ve Zborovské ale nejsou tak jako na jiných místech před vstupem do budovy. "Abychom tím trochu odosobnili vztah kamene k současným vlastníkům," dodal Hron.

Tradici pokládání kamenů zmizelých založil německý umělec Gunter Demnig, většinou se toho účastní osobně. I dnes přijel do Liberce. V 21 zemích Evropy je podle něj už 63 tisíc kamenů zmizelých. "První byl položený v Kolíně nad Rýnem," uvedl. V Liberci dnes položil ještě tři kameny v Pražské ulici, před někdejším domem rodiny Treulichů. Josef byl ředitel banky a poslední liberecký předválečný předseda židovské obce.

Demnigem navržené a do dlažby pokládané kameny jsou známé pod německým názvem Stolperstein, říká se jim i zakopávací kameny. "Myšlenka je taková, že máte o ten kámen symbolicky zakopnout, aby se připomněli lidé, kteří tady žili a za války bohužel přišli o život," dodal Jelínek.

Autoři | Foto Jan Král

Štítky Liberec, Stolperstein, kameny, druhá světová válka, dům, židovská obec, Auschwitz, Tibor Batthyány, Gunter Demnig, Evropa, Kolín nad Rýnem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Tragické osudy Židů připomínají v Liberci další kameny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.