Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberec chce mít přehled o lidech ve vyloučených lokalitách a na ulici. Hledá dobrovolníky pro monitoring

Kolik lidí je v Liberci vlastně na ulici nebo ve vyloučených lokalitách? Trpí nemocemi a mají vůbec svého lékaře? Na to vše by mělo odpovědět mapování terénu, které od pondělí provádí dobrovolníci v krajském městě. Na několikadenní akci spolupracuje vedení města se sociálními službami, Platformou pro sociální bydlení i Agenturou pro sociální začleňování, ale hledá i další dobrovolníky, kteří by chtěli s monitoringem pomoci.

„Jen na základě zpřesněných dat můžeme být schopni nastavit účinná řešení. Akci sledujeme primárně z pohledu projektu Housing first (Bydlení především), který má řešit problém se zabydlováním lidí v bytové nouzi, ale zároveň získáme přehled o všech nejpotřebnějších, jejich historii, dosavadní spolupráci se sociálními službami, akutních i chronických onemocněních apod. Předpokládám, že dohledáme i řadu lidí, kteří dosud nebyli s nikým v žádném kontaktu a jen přežívají na ulici,“ uvedl náměstek primátora pro školství, sociální věci a kulturu Ivan Langr (Změna pro Liberec).

Zhruba desetidenní monitoring ale vyžaduje spoustu dobrovolníků, které město stále hledá. Už proto, že mapování probíhá i v ranních a nočních hodinách. Zájemci se mohou zapsat přímo do elektronického formuláře Houser v googlovském prostředí (goo.gl/X7nXfL), následně je osloví pracovník štábu, nebo mohou kontaktovat oddělení humanitní na telefonním čísle 485 243 184.

„Přímo v terénu chceme na monitoring navázat projekty kontaktní sociální práce a asistenti prevence kriminality, které jsme na konci srpna podali k financování z OPZ v celkovém objemu 13 miliónů. Cílem je daleko aktivnější kontakt s lidmi na ulici, řešení jejich problémů s doklady či zdravím a obecně účinnější sociální práce. To samozřejmě vyžaduje spolupráci úřadů, sociálních služeb i zdravotníků,“ vysvětlil Ivan Langr.

Počet bezdomovců ve stotisícovém Liberci se podle vedení města za poslední dva roky skoro zdvojnásobil. Podle analýzy města žilo v roce 2015 v Liberci 170 lidí bez přístřeší. Bezdomovců v krajském městě přibývá už delší dobu, ještě před pěti lety šlo maximálně o desítky lidí.

Podle Langra je to dáno i tím, že se do Liberce stahují lidé bez domova z celého regionu. „Příčinou je nepochybně větší anonymita krajského města a také více příležitostí k obživě či přenocování,“ uvedl náměstek primátora.

Mezi bezdomovci je podle něj řada lidí se zdravotním hendikepem, duševním onemocněním, závislostí na alkoholu. Asi čtvrtinu tvoří senioři. Obvykle přebývají lidé bez domova v nelegálních příbytcích, opuštěných domech či zahradních chatkách.  

Foto Petr Němec

Štítky Liberec, bezdomovec, ulice, bez domova, Ivan Langr, sociální služby, krajské město, Nejdřív bydlení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chce mít přehled o lidech ve vyloučených lokalitách a na ulici. Hledá dobrovolníky pro monitoring  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.