Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jablonec rozšíří možnost třídění biologického odpadu, lidem zapůjčí více než tisíc kompostérů

Jablonec nad Nisou chce v příštím roce rozšířit možnosti třídění biologického odpadu, zatím ho obyvatelé musí vozit do sběrných dvorů nebo čekat na velkoobjemové kontejnery, které radnice přistavuje čtyřikrát do roka. Jablonec teď získal dotaci na pořízení 1200 kompostérů, které chce nabídnout lidem k zapůjčení, ve městě přibude i pět velkých kontejnerů na bioodpad.

Povinnost zajistit vedle sběru papíru, plastů a skla také třídění biologicky rozložitelných odpadů mají města a obce od roku 2015. Odhaduje se, že biologicky rozložitelné odpady tvoří kolem 40 procent hmotnosti komunálních odpadů, v minulosti ale většinou končily na skládkách a ve spalovnách. V posledních letech se situace zlepšuje a biologicky rozložitelný odpad pocházející především z údržby zahrad, ale také z kuchyní, končí stále častěji v kompostárnách. Pořád je to však jen zlomek množství, které obyvatelé měst a obcí vyprodukují.

Jablonec pořídí díky podpoře z Operačního programu Životní prostředí nejen kompostéry, ale také podzemní kontejnery na tříděný odpad, které umožní třídit papír, plasty a sklo i v centru města. Nová stanoviště by měla vzniknout na náměstí Dr. Farského a v Soukenné ulici. Kam radnice umístí pět nových kontejnerů na bioodpad, není zatím podle primátorova náměstka rozhodnuto. "O tom ještě povedeme poměrně složitou diskuzi, protože ta potřeba je veliká a kontejnerů bude jen pět. Možná přijde i nějaký systém rotace, že by nebyly umístěné jen někde, ale že bychom lokaci měnili," dodal náměstek primátora Miloš Vele (ODS).

V rámci projektu pořídí město také štěpkovač. "Ten nebude jen pro potřeby města, chceme pomoci i občanům, kteří mají problémy zbavovat se větví z prořezů," řekl Vele. Přistavení štěpkovače by podle něj mělo být pro obyvatele díky evropské dotaci zdarma. Jablonecká radnice plánuje také vybudování vlastní kompostárny v nevyužitém areálu Jablonecké energetické na Brandlu. Ten by měl v budoucnu sloužit pro sběr a zpracování odpadu. "Připravujeme rozvojový projekt, v areálu by se měl odpad třídit a zpracovávat, případně kompostovat. Rozhodně to ale nebude žádná skládka," dodal náměstek primátora.

Autoři

Štítky Jablonec nad Nisou, kompostér, kompost, odpad, Miloš Vele, kontejner, kompostoviště, biologicky rozložitelný odpad, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec rozšíří možnost třídění biologického odpadu, lidem zapůjčí více než tisíc kompostérů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.