Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jablonec chce obnovit zastaralé veřejné osvětlení, převezme ho do majetku

Jablonec nad Nisou převezme do svého vlastnictví veřejné osvětlení ve městě. Dosud patřilo městské společnosti Technické služby Jablonec. Radnice připravuje obnovu osvětlení, platit ji však může jen, pokud se bude jednat o její majetek. Jablonec osvětluje 6388 pouličních lamp a 42 další svítí na přechodech pro chodce.

"Máme zásadní problém. Neumíme externí firmě, což jsou technické služby, posílat peníze na obnovu veřejného osvětlení. Abychom mohli financovat jeho obnovu, potřebujeme, aby to byl náš majetek," oznámil důvody převodu náměstek primátora Miloš Vele (ODS). Firma ale podle něj bude dál pro město zajišťovat správu a provoz veřejného osvětlení.

Některé sloupy veřejného osvětlení v Jablonci jsou staré téměř 50 let, jsou za hranicí životnosti, a mohou být i nebezpečné. Jak je systém zranitelný, ukázala sněhová kalamita letos v lednu, kdy během víkendu napadlo přes půl metru sněhu. Přívaly sněhu na některých místech osvětlení zcela vyřadily. Přesto hodnotu převáděného osvětlení odhadl znalec na více než 40 milionů korun. O tuto částku se zastupitelé rozhodli snížit základní kapitál Technických služeb Jablonec.

Veřejné osvětlení v Jablonci je v provozu 4100 hodin ročně se spotřebou 2,5 milionu kWh. Město jeho provoz ročně stojí zhruba 16 milionů. Většina veřejného osvětlení byla v majetku Technických služeb Jablonec. Méně než třetina byla obnovena v minulých letech za přispění dotací, a byla proto v majetku města. "Stávající stav veřejného osvětlení ale vyžaduje masivní investice," řekl Vele. Projekt na obnovu systému podle něj město teprve připravuje.

Autoři | Foto město Jablonec nad Nisou

Štítky Jablonec nad Nisou, osvětlení, lampa, Miloš Vele, veřejné osvětlení, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec chce obnovit zastaralé veřejné osvětlení, převezme ho do majetku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.