Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Turnov plánuje na příští rok další opravy na hradě Valdštejn

Turnov chystá další opravy na hradě Valdštejn, který patří mezi nejznámější a nejnavštěvovanější památky v Českém ráji. V plánu na příští rok je obnova terasy nad biliárovým sálem a střechy vstupních bran.

Hrad Valdštejn každoročně navštěvuje přes 55 tisíc turistů, letos do konce září jich bylo už skoro 57 tisíc.

Je to nejstarší hrad v Českém ráji, byl založen kolem roku 1260 Jaroslavem z Hruštice z rodu Markvarticů, předků pánů z Valdštejna. Dnes patří hrad městu Turnov, které na opravy s pomocí dotací od státu a kraje každoročně vydává řádově statisíce až miliony korun.

Hrad je zařazen do Programu záchrany architektonického dědictví vyhlašovaného ministerstvem kultury. Náklady oprav pro příští rok město odhaduje na 1,9 milionu korun. Pokud bude radnice úspěšná v žádosti o dotace, zaplatí ze svého necelou třetinu.

Od ministerstva kultury se pokusí získat až milion korun a od Libereckého kraje 200 až 300 tisíc korun. Terasa nad biliárovým sálem potřebuje obnovit, aby se zamezilo zatékání, a nehrozilo tak poškození mobiliáře uvnitř objektu. „Je to místo, které spojuje starý a nový hrad," uvedl starosta Turnova Tomáš Hocke.

Počítá se i s výměnou střešního pláště vřetenového schodiště, obnovou spárování cimbuří a opravou dlažby na přístupovém schodišti, která nepravidelně vyčnívá a hrozí tam pád návštěvníků. U vstupních bran je nutné vyměnit střešní krytinu, opravit krov a povalový strop. Letos bylo na obnovu hradu vydáno zhruba pět milionů korun.

Řemeslníci dokončili opravu střechy na kapli sv. Jana Nepomuckého, opravili i fasádu kaple a upravili parkoviště. Pracovali i na mostu k hradu a dokončují instalaci nového zabezpečovacího systému. Restaurátoři dva měsíce pracovali na obnově nástěnné malby sv. Jana Křtitele v otevřené kapli na prvním nádvoří. Vytvořil ji v roce 1837 malíř František Mašek a údajně představuje podobiznu Karla Hynka Máchy. Básník hrad nedaleko Turnova navštívil.

Autoři | Foto Hrad Valdštejn

Štítky Valdštejn, Turnov, opravy, hrad, Hrad Valdštejn, oprava, kaple, Český ráj, Ministerstvo kultury České republiky, Jan Křtitel, Jan Nepomucký, Karel Hynek Mácha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnov plánuje na příští rok další opravy na hradě Valdštejn  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.