Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecká zoo se zapojí do celosvětové kampaně, která má ochránit zpěvné ptáky v Asii

Na zpěvné ptáky v jihovýchodní Asii, kteří jsou ohroženi ilegálním obchodem, je zaměřená nová kampaň evropských zoo. Na hranici vyhubení je 19 druhů, v kampani bude šest z nich takzvaných vlajkových.

„Budeme se zaměřovat například na loskutáka niaského. Posledních 40 až 150 jedinců žije na jednom malém ostrově na Sumatře, který hlídají jen dva rangeři. V rámci kampaně se navýší počet rangerů," uvedl řekl předseda kampaně Tomáš Ouhel.

Mezi kriticky ohrožené patří i bulbul korunkatý, o němž se říká, že má mezi ptáky nejkrásnější hlas. V kampani upozorní zoologové i na majnu rothschildovu. Všichni jedinci tohoto špačkovitého druhu, kteří žijí ve volné přírodě, jsou výsledkem reintrodukce jedinců odchovaných v zajetí.

„Pokud nezasáhneme teď, je téměř jisté, že hlasy mnoha druhů pěvců v lesích jihovýchodní Asie zcela utichnou," uvedla Kanitha Krishnasamy, ředitelka neziskové organizace zaměřené na obchod se zvířaty Traffic.

Pěvci v jihovýchodní Asii jsou ohrožení nejen ztrátou přirozeného prostředí, ale i nadměrným lovem. „Kvůli silně zažité tradici, podle které má každý správný jávský muž dýku, ženu a dům se zpěvným ptákem, končí odchycení opeřenci v klecích jak pro okrasu, tak pro jejich využívání v pěveckých soutěžích," uvedla mluvčí zoo v Liberci Barbara Tesařová.

Čím více pěvců mají, tím větší mají místní muži prestiž. Pode nedávného výzkumu organizace Traffic bylo za jeden den jen na trzích v hlavním městě Indonésie Jakartě napočítáno přes 19 tisíc ptáků 206 druhů. Soutěže zpěvných ptáků jsou v jihovýchodní Asii velmi populární.

Podle Ouhela se každý týden koná na 1000 závodů a ročně se do nich zapojí 2,5 milionu pěvců. V soutěžích se dá vyhrát až 150.000 korun. I to je důvodem, proč je ilegální obchod s chráněnými druhy tak rozšířený. Kampaň má cílit i na místní obyvatele, aby ohrožené druhy chránili. „Pokud se nám podaří přesvědčit místní komunity a obchodníky, že je pro ně výhodnější a bezpečnější pracovat s chovateli vzácných ptáků a ochránci přírody, existuje reálná šance jejich záchrany," dodal Ouhel.

Dvouletou kampaň s názvem Silent Forest - Asian Songbird Crisis (Němý les - Krize pěvců v Asii) organizuje Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA). Předsednictvím byla pověřena Česká republika, hlavní kancelář bude v liberecké zoologické zahradě. Ouhel věří, že do kampaně se zapojí minimálně 250 evropských zahrad a podaří se vybrat 500 až 750 tisíc eur (zhruba 13 až 19,5 milionu Kč). V rámci kampaně si mohou návštěvníci zahrad koupit suvenýry, třeba magnetické dřevěné puzzle.

Výtěžek půjde na šest ochranářských projektů včetně výstavby chovatelských center. Část peněz vybraná v kampani bude rozdělena v grantech.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ptáci, Jihovýchodní Asie, Asie, Sumatra, European Association of Zoos and Aquaria, TRAFFIC, Jakarta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká zoo se zapojí do celosvětové kampaně, která má ochránit zpěvné ptáky v Asii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.