Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Práce porodní asistentky není cizí ani hasičům, ukázalo cvičení na libereckém nádraží

Nehoda vlaku, zmatek, křik, sténání, a dokonce také porod. Situace, která reálně může na hasiče čekat, ale nikdo si ji nepřeje. Jaké je to přijet na místo takovéto mimořádné události si dnes na libereckém nádraží vyzkoušelo jedenáct skupin hasičů z celé republiky. Na ně čekalo kromě hromadného neštěstí také jedenáct dalších stanovišť v Liberci a okolí.

„Na každém stanovišti čekal na hasiče jiný tip události. To, co se simulovalo, byl zásah první jednotky hasičů na místě. Soutěž je zaměřena na poskytování první předlékařské pomoci, nejde tedy o zásah s cisternou nebo další technikou. Hasiči udělají prvotní průzkum, vyhodnotí správně situaci a rozhodčímu nahlásí požadavky, co dalšího a jaké prostředky potřebují. Rozhodčí vlastně simuluje kontakt s operačním střediskem,“ shrnul ředitel Krajského ředitelství hasičů Libereckého kraje Luděk Prudil.

Žádný z týmů nebyl předem informován, jakým nástrahám bude muset v terénu čelit a na jaká místa v kraji je instrukce zavedou. A tak se hasiči v rámci plnění úkolů podívali například na vrchol Ještědu nebo do věže hradu Grabštejn. Resuscitovali, vyprošťovali z trosek budovy, ošetřovali raněné při hromadném neštěstí na vlakovém nádraží nebo zachraňovali malé dítě po pádu ze skály. Ve všech případech šlo naštěstí jen o figuranty z řad jejich kolegů, kterých bylo na tři desítky.

Nejvíce figurantů na hasiče čekalo právě na libereckém vlakovém nádraží, kde „došlo“ k nehodě vlaku. „Máme tady dvanáct figurantů, kteří jsou ve vlaku. Každé čtyřčlenné soutěžní družstvo přijede na místo a začne řešit situaci. Jediné, co ví, jsou kusé informace z výjezdového protokolu. Pomocí metodiky musí rozdělit zraněné a nahlásit vše na operační středisko a připravit v podstatě půdu pro jejich kolegy hasiče a další složky tak, aby situaci na místě zvládli,“ doplnila krajská mluvčí hasičů Pavlína Bílková na stanovišti, které bylo umístěno u vlakového nádraží v Liberci.

Hasiči si na místě hromadného neštěstí museli poradit také s rodící ženou. „Na tomto stanovišti proběhl i porod, u kterého asi ještě nikdo z kolegů nebyl, ale zvládli to na jedničku,“ řekl velitel zásahu Vít Machotka, který do Liberce přijel se svými kolegy z Vysočiny. „Mimo to tu byl větší počet zraněných osob. Muselo se provádět třídění osob, průzkumná skupina se zdravotníkem prošla vagony, spočítala zraněné osoby, označila je páskou podle utrpěných zranění. Lidi ohrožené na životě podrobili úkonům, aby bylo zajištěno jejich přežití,“ shrnul zásah u železniční nehody Machotka.

Hasičská soutěž v poskytování předlékařské pomoci podobného rozsahu nemá zatím příliš velkou tradici. Letos se na Liberecku uskutečnil její druhý ročník, který odstartoval ve středu 9:00. Na hasiče čekal čtrnáctihodinový soutěžní maraton u více než desítky modelových situací.

Cvičení hasičů: Srážka vlaku s mnoha zraněnými

Středa, 4. října 2017, 13:19

Cvičení hasičů: Srážka vlaku s mnoha zraněnými
Cvičení hasičů: Srážka vlaku s mnoha zraněnými

Foto

Štítky Liberec, hasiči, cvičení, vlak, nehoda, Pavlína Bílková, Luděk Prudil, železniční stanice, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Práce porodní asistentky není cizí ani hasičům, ukázalo cvičení na libereckém nádraží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.