Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Liberec chce, aby si lidé mohli vyřídit běžnou agendu přes web

Liberec chce lidem i podnikatelům umožnit, aby si běžnou agendu na magistrátu mohli vyřídit prostřednictvím internetu a nemuseli kvůli tomu na úřad chodit osobně. Jde o projekt za 11,5 milionu korun. Pokud na něj radnice získá dotaci, službu by zprovoznila už v příštím roce.

"Výsledkem by měla být webová stránka, na kterou se občan přihlásí, najde zde formuláře k poplatkům, dále platební bránu, informace s integrací na spisovou službu nebo například průběh stavebního řízení, tedy podklady ze stavebního odboru a podobně," uvedl primátor Tibor Batthyány (dříve ANO). Obdobně podle něj funguje třeba internetové bankovnictví. "Tady ale občané najdou předpisy, procesy a postupy vybrané agendy," uvedl Batthyány.

V praxi by to podle něj znamenalo, že by lidé nemuseli tak často chodit na úřad a trávit čas zbytečným čekáním ve frontě. Usnadnilo by to práci i úředníkům. Dotace by mohla pokrýt až 90 procent nákladů, město o ni bude žádat z Integrovaného regionálního operačního programu. Uzávěrka žádostí ve vhodné výzvě je letos v polovině prosince. Podle primátora by ale město chtělo projekt realizovat i v případě, že dotaci nezíská. "Hledali bychom pak jiné zdroje financování," dodal.

Liberecká radnice zatím umožňuje lidem se přes web města objednat a zvolit si konkrétní čas pro vyřízení různých záležitostí u přepážek. Například při vyřizování řidičských či občanských průkazů, živností, poplatků za psy či odpady, žádostí o výpis z rejstříku trestů, ověřování i registru vozidel. Přes web města je možné si zamluvit i místo a termín svatby.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberec, agenda, radnice, web, internet, Tibor Batthyány, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chce, aby si lidé mohli vyřídit běžnou agendu přes web  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.