Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecký kraj zasáhl silný vítr. Hasiči vyjížděli k necelé stovce událostí

Hasiči v Libereckém kraji vyjížděli od čtvrtečního odpoledne do dnešního rána k 90 událostem, většinou šlo o popadané stromy, které komplikovaly provoz zejména na místních komunikacích. U Bělé u Staré Paky na Semilsku najel večer do spadlého stromu vlak, hasiči museli 32 cestujících evakuovat a zajistili pro ně autobus. Provoz na trati už byl obnoven. Bez proudu jsou desítky domácností. Zraněn nikdo nebyl.

Nejvíc událostí bylo ve čtvrtek v šesti hodinách do 22:00, kdy vyjeli hasiči k 70 zásahům, pak už se podle Bílkové vítr i situace uklidnily. "Museli se zapojit nejen profesionální hasiči, ale i hodně jednotek těch dobrovolných, protože padaly stromy právě v obcích na místní komunikace. Neměli jsme velká omezení na hlavních komunikacích," dodala mluvčí hasičů Pavlína Bílková. Převážně šlo o pády stromů, které museli hasiči rozřezat a odklidit. "Nemáme ale hlášenou žádnou zraněnou osobu, ani žádné velké škody třeba na budovách nebo autech," dodala.

Hasiči vjížděli také do obce Bozkov na Semilsku, kde vítr poničil část střechy místní samoobsluhy. Hasiči střechu zakryli, místo zajistili a jako dohled zde zůstala jednotka místních dobrovolných hasičů. Protože část střchy při pádu zasáhla elektrické vedení, jasiči ve spolupráci s energetiky budou událost řešit ještě dnes v dopoledních hodinách.

Bez proudu jsou od čtvrtečního večera v Libereckém kraji desítky domácností, na odstranění poruch na vysokém i nízkém napětí energetici pracují. Silně vítr zasáhl zejména Frýdlantsko. "Čety pracují na odstranění poruch na Liberecku v oblasti Frýdlantu, Višňové, Kunratic a také v oblasti Českého Dubu. Na Semilsku máme hlášeny poruchy v částech obcí Košťálov, Jablonec nad Jizerou a Rovensko pod Troskami. Třeba na Českolipsku nebyla hlášena jediná porucha," řekla severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

Na odstranění poruch se podle Holingerové intenzivně pracuje. "Na pomoc jsme volali i subdodavatelské firmy a také přesouvali poruchové čety z lokalit, kde kalamita nezasáhla. Předpokládáme, že se nám většinu poruch podaří odstranit dnes, nicméně s nastávajícím víkendem mohou přibývat nová hlášení poruch, když se lidé bude vydávat na kontrolu svých rekreačních objektů," dodala. Nejčastější příčinou poruch jsou podle ní stromy a větve ve vedení nebo ulomené izolátory.

Po včerejším silném větru došlo v Jablonci nad Nisou k četným poruchám veřejného osvětlení. V současné době se již závady postupně odstraňují. Technické služby také zintenzívní úklidy komunikací. Velké množství najednou spadaného listí ucpává uliční vpusti a odvodňovací zařízení. 

Autoři | Foto HZS

Štítky Liberec, Liberecký kraj, hasiči, vítr, elektřina, ČEZ, strom, okres Semily, Bělá, Stará Paka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj zasáhl silný vítr. Hasiči vyjížděli k necelé stovce událostí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.