Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Rekonstrukce pavilonu slonů v liberecké zoo začne nejdřív za rok

Rekonstrukce zastaralého pavilonu slonů v liberecké zoologické zahrady začne nejdřív za rok. Ambicí zahrady bylo začít letos, za zpožděním je podle jejího ředitele Davida Nejedla náročná příprava projektu. Náklady na modernizaci pavilonu zoo odhaduje na 15 milionů korun.

"Jedna věc je chtění a očekávání a druhá realita. Termíny jsou dlouhé a příprava náročná," řekl dnes Nejedlo.

Podle něj bude zahrada ráda, když práce budou moci začít příští rok touto dobou. Zatím je to ale stále jen odhad. Jisté je však zahájení prací na projektové dokumentaci letos na přelomu října a listopadu. "Začátkem příštího roku bychom měli být v takové fázi, kdy bychom měli dokázat odhadnout časovou posloupnost rekonstrukce," uvedl ředitel.

V úvahu zatím stále přichází dvě varianty. Delší doba rekonstrukce počítá s tím, že se venkovní a vnitřní výběh bude opravovat postupně a obě slonice v liberecké zoo zůstanou. Při kratší variantě by zvířata musela jít do jiné zoo. "Což také není úplně bez rizik a komplikací," uvedl Nejedlo. Zahrada také neví, kam by mohla slonice přemístit. "To je otevřené a mění se to každou chvíli," dodal ředitel.

Slony chová liberecká zoo od roku 1958, v současné době má dvě slonice indické, čtyřiapadesátiletou Rání a třiatřicetiletou Balu. Ukázky cvičení slonů se řadí k největším atrakcím zahrady. Sloní pavilon z roku 1972 je ale chovatelsky zastaralý a do budoucna tak hrozí, že by Liberec o tato populární zvířata přišel.

Autoři | Foto Zoo Liberec

Štítky Liberec, zoo, slon, sloninec, pavilon, zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce pavilonu slonů v liberecké zoo začne nejdřív za rok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.