Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lezecká skupina hasičů zachraňovala fenku, která se zřítila ze šestimetrové výšky

Příběh psa Bárta, který se před čtvrt rokem zaběhl v Českém ráji, zaplavil celý internet. Border teriér tehdy uvízl v liščí noře a dobrovolníci se ho pokoušeli šestnáct dní dostat ven. Podobný, ale o poznání jednodušší zásah čekal na speciální lezeckou skupinu i v pondělí, když zachraňovali fenku Lindu v Klokočských skalách.

Fenka se své majitelce, která přijela do Českého ráje trávit dovolenou se svou kamarádkou, vysmekla při procházce pondělní procházce poblíž Klokočí a zhroutila se ze skály na špatně přístupné místo do hloubky šesti metrů. Záchranná akce tentokrát trvala jen hodinu. K zoufalé fence se hasiči spustili po laně a po několika desítkách minut ji opět předli šťastné majitelce. O události jako první informovala televize Nova.

„Byla teda potom vystresovaná, klepala se strachy. Nebyla očividně nijak zraněná, takže relativně se s ní dobře spolupracovalo. Občas zavrčela, ale nebylo to tak hrozný,“ řekl reportérovi hasič Aleš Zeman, který fenku zachránil.

Hasiči mají v živé paměti zásah z prázdnin, kdy border teriér uvízl v noře ve skalní spáře v devět kilometrů vzdálených Skalanech. Dovnitř se vydal za liškou, kterou pronásledoval. Při tom nastal zával. Hasičům se zával podařilo po několika dnech uvolnit, aby zvířata měla možnost se sama vyhrabat ven. Psovi se to povedlo po 16 dnech.

Policie tehdy mimo jiné zjišťovala, zda pes po lese neběhal volně, což je zakázáno. „Šetřením jsme nezjistili, že by ze strany majitelky psa byla porušena nějaká zákonná povinnost při péči o psa,“ uvedl velitel policie v Turnově Milan Drahoňovský. Podle zjištění policie byl pes na vodítku. „Když uviděl lišku, silně zabral a při tom došlo k rozlomení karabiny u vodítka,“ dodal. 

Štítky Klokočí, pes, záchrana, lezecká skupina, hasiči, skála, Klokočské skály, Český ráj, border teriér, policie, TV Nova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lezecká skupina hasičů zachraňovala fenku, která se zřítila ze šestimetrové výšky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.