Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ještě nevíte, koho volit? Pojďte k Fryčovi debatovat i s šéfredaktorem Liberecké Drbny

Pouhé dva dny před volbami do poslanecké sněmovny uspořádá knihkupectví Fryč veřejnou debatu pro nerozhodnuté voliče. Jako hosté vystoupí šéfredaktor Libereckého deníku Petr Vodseďálek, autor blogu Jizerské ticho Petr Vondřich a také můj šéfredaktor Michael Daněk. Přijďte do sálu knihkupectví, start je ve středu v 18 hodin.

Kromě samotných voleb se bude debatovat také o několika knihách, které by voliče mohly inspirovat v předvolebním přemýšlení.

Erik Tabery: Opuštěná společnost

Žijeme v době, kdy jeden lživý příspěvek na Twitteru či Facebooku má větší dosah než systematická práce investigativních novinářů. Posilují populisté, kteří sbírají body kritikou establishmentu, i když sami mají z vlastního elitního postavení dlouhodobý prospěch. Výdobytky demokracie jako svoboda slova či nezávislost médií jsou necelých třicet let po listopadu 1989 zpochybňovány. Šéfredaktor týdeníku Respekt popisuje dobrodružnou českou cestu od vzniku republiky po současnost a zasazuje dnešní politické a společenské události do historického a evropského kontextu. Je to svým způsobem rozmluva s minulostí o naší budoucnosti, v níž myšlenkový rámec dávají autorovi úvahy K. H. Borovského, H. G. Schauera, T. G. Masaryka, Ferdinanda Peroutky, Václava Černého, Jana Patočky, Erazima Koháka či Václava Havla. S odkazem na velké kritické duchy demokratické tradice Tabery jasně ukazuje, že rizikům přítomnosti se nejlépe čelí nikoliv panikou, ale chladnou hlavou a rozhodností.

Jaroslav Kmenta: Boss Babiš

Boss Babiš je reportážní kniha o temném světe miliardáře a politika Andreje Babiše. Shrnuje, v čem je oligarcha Babiš nebezpečný, jak zbohatl, s kým se zapletl a co všechno ještě tají. Popisuje nejen jeho skutečný podnikatelský zrod a nemilosrdné praktiky v byznysu, ale přibližuje i jeho roli ve polosvětě kolem kmotrů Františka Mrázka, Tomáše Pitra či Radovana Krejčíře. Kniha je zčásti postavená na reportážích časopisu Reportér. Přináší však celou řadu novinek a dosud nepublikovaných informací, které tvoří zatím nejucelenější obraz oligarchy Babiše.

Tomáš Klvaňa: Možná přijde i diktátor

Internet nám měl přinést víc svobody, a zatím jí skoro nepozorovaně, krok za krokem ubývá. Návrat diktatury a "ruských pořádků", v nichž všechno je možné a nic není jisté, už není utopie, ale reálná hrozba. V politice se prosazují lháři a demagogové. Všechno dobré, co se v Česku za poslední čtvrtstoletí povedlo, se může zítra rozpadnout. Tomáš Klvaňa přichází se čtivým, vysvětlením událostí, napsaným nezaměnitelným, všeobecně srozumitelným stylem. Ústřední myšlenkou zůstává - proč je slušná a tolerantní společnost v ohrožení, proč pomalu ale jistě ubývá svobody.

David Klimeš: Jak probudit Česko

Česká společnost zažívá od roku 1989 nejúspěšnější a nejsvobodnější období své historie. Dosavadní sociální a ekonomický model však nevyhnutelně krachuje. Mylně si namlouváme, že za vše mohou neschopní politici a snažíme se je nahradit novými a neokoukanými. Za politickými krizemi ve skutečnosti číhá čím dál jasnější úpadek dosavadního polistopadového konsenzu. Jak probudit Česko, aby přestalo jen přešlapovat na místě a vykročilo k dalšímu čtvrtstoletí prosperity a úspěchů?

„Ať už se ale na knihu Davida Klimeše budeme dívat z jakéhokoliv úhlu, vždy půjde o čtení s dvojitým bonusem – přináší rozkoš analytického poznání a ke všemu ještě pocit, že to všechno není jenom sen na papíře, protože se docela snadno může stát skutkem.“ Petr Fischer, filozof a novinář Jána Simkaniče (m.j. "otec" ankety Křišťálová Lupa)

Přelud svobody

Kniha obsahuje 68 textů sebraných z blogu Simindr.cz, týdeníku Respekt, magazínu Reportér a dalších médií. A to včetně zcela nové šestnáctistránkové eseje Přelud svobody, která výbor uvozuje a zasazuje do kontextu současné společenské a politické situace.

Knihy si můžete zakoupit tady.

Autoři | Foto Knihkupectví Fryč

Štítky Knihkupectví Fryč, debata, volby, volby 2017, kniha, Andrej Babiš, Drbna.cz, Poslanecká sněmovna ČR, Erik Tabery, Česko, David Klimeš, Sametová revoluce, Facebook, Respekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ještě nevíte, koho volit? Pojďte k Fryčovi debatovat i s šéfredaktorem Liberecké Drbny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.