Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zemřel bývalý náměstek primátora a ředitel Naivního divadla František Sokol

Ve věku 86 let zemřel v sobotu někdejší porevoluční náměstek libereckého primátora a také ředitel Naivního divadla František Sokol. Jako náměstek působil na radnici mezi roky 1990 až 1998. Ředitelem divadla byl nejprve v šedesátých letech a poté od roku 1986 do roku 1991.

František Sokol se narodil 2. ledna 1931 v Domažlicích, absolvoval divadelní vědu na DAMU a doktorát (PhDr.) získal na Filozofické fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Brně (dnešní Masarykova univerzita) v roce 1967 absolvováním oboru Teorie a dějiny divadla, filmu, rozhlasu a televize. Od roku 1961 byl ředitelem Severočeského loutkového divadla v Liberci (dnešní Naivní divadlo Liberec), v roce 1964 odešel na post ředitele loutkového divadla Radost v Brně, kde setrval do konce sezóny 1968/1969. „Po celou dobu 60. let se loutkovému divadlu věnoval i jako pedagog na DAMU, lektor seminářů či porotce na různých loutkových festivalech,“ doplnil současný náměstek Ivan Langr.

Je také autorem několika publikací (skripta Estetická výchova, antologie loutkového divadla aj.).

Po roce 1968 neprošel politickými prověrkami, takže od začátku 70. let působil v Naivním divadle Liberec jako řadový dramaturg. „V roce 1972 se spolupodílel na založení (dnes mezinárodního) divadelního festivalu Mateřinka, který se zpočátku konal střídavě v Liberci a Českých Budějovicích, od roku 1991 je pak jeho domovem už jen Liberec," dodal Langr.

V roce 1990 se František Sokol stal náměstkem primátora Liberce pro školství a kulturu a setrval na své pozici dvě volební období do roku 1998. „Svým působením pozitivně ovlivňoval všeobecné kulturní dění, podílel se na formování a rozvoji loutkového divadla a estetiky v bývalém Československu a také na zavedení demokratické samosprávy v Liberci po roce 1989,“ uzavřel náměstek Langr.

Autoři | Foto amaterskedivadlo.cz

Štítky František Sokol, Liberec, Naivní divadlo, náměstek, divadlo, loutkové divadlo, Ivan Langr, Divadelní fakulta Akademie múzických umění, Brno, Masarykova univerzita, Filozofická fakulta Univerzity Jana Evangelisty Purkyně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel bývalý náměstek primátora a ředitel Naivního divadla František Sokol  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.