Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Tržiště v Kostelní ulici zaplaví v neděli více než tuna dýní

Tržiště v Kostelní ulici se už tuto neděli promění v halloweenskou dílnu. Více než tuna dýní zaplaví o Dýňové neděli prostor před kostelem svatého Antonína Velikého. Nedělní dýňová tržnice v Liberci bude otevřena od 11:00 do 14:00 hodin.

„Z dýní se budou vyrábět halloweenské lampy a lucerny,“ vysvětlil za pořadatele Michal Buzek z městské společnosti Elset, která oživila letos na jaře původní tržitě nedaleko radnice. Elset pravidelně od jara pořádá na tržišti tematické speciály zaměřené třeba na sezónní ovoce. Tentokrát je podzimní tematická neděle bude týkat helloweenu.

„Dýně pro nás vypěstovali zemědělci v obci Dřísy na Mělnicku,“ doplnil Buzek.  Dýňobraní se uskuteční v Liberci poprvé. Nedělní program na tržišti nabídne ke koupi i ochutnání řadu domácích dobrot. Příjemnou atmosféru dokreslí kapela Náhodné setkání.

Dýňobraní patří mezi předkřesťanské keltské tradice. Oslavuje konec října jako období stěhování světla a tepla zpátky do domovů a lidských příbytků. V anglické terminologii se pro svátek začal používat název All-hallow-even, zkráceně Hallowe’en, což lze doslovně přeložit jako Všech Svatých předvečer. Tradiční znakem slavnosti je vyřezávaná dýně, v angličtině nazývaná Jack-o’-lantern, tedy Jackova lucerna.

Tematické neděle doplňují tradiční farmářské trhy, které se do Kostelní ulice v Liberci vrátily letos v dubnu po třiceti letech. „Prodejci se sem sjíždí kolem půl sedmé ráno,“ řekl Ondřej Červinka, manažer společnosti Elset.

Obnovení trhů uvítal také předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach. „Stará část města se postupně proměnila v téměř mrtvé území. Vracíme se k tradici, k níž městská tržnice vždy patřila,“ uvedl. 

Právo pořádat trhy udělil Liberci císař římský a král český Rudolf II. už v roce 1577. Trhy se původně konaly na místě dnešní radnice. Později se tržiště přestěhovalo ke kostelu, kde zůstalo do poloviny 80. let minulého století. Potom se tržnice opakovaně stěhovala po místech v dolním centru. 

V Liberci je ještě jedna tržnice. Farmářské trhy se už několik let konají v dolní části centra u obchodního domu Forum. Stánkaři tam nabízejí své zboží s výjimkou neděle každý den. „S trhy v Kostelní ulici se snažíme jít trošku jinou cestou. Chceme nabízet širší sortiment,“ uzavřel Červinka.  

Foto pixabay.com

Štítky Liberec, trhy, helloween, dýně, Antonín Veliký, Rudolf II., svátek Všech svatých, okres Mělník, Dřísy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tržiště v Kostelní ulici zaplaví v neděli více než tuna dýní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.