Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Okolí kraje se promění. Za sto milionů vznikne náplavka i parkovací dům

Liberecký kraj představil soutěžní návrhy na úpravu okolí krajského úřadu. Podmínkou bylo, aby v nich byl zahrnutý parkovací dům a aby lidé u budovy měli přístup k řece. Do několika let by tak v Liberci mohla konečně vzniknout náplavka, která jinak ve městě chybí. Vítězný návrh vytvořili pražští architekti ze studia re:architekti.

„Chtěli jsme, aby návrh začlenil budovu kraje, nabídl kultivaci jejího okolí, které je výrazným, ale nedůstojným prostorem dolní části centra Liberce a také aby veřejnost měla přístup k řece,“ řekl hejtman Martin Půta.

Deset podaných soutěžních návrhů hodnotila porota dle kvality řešení veřejného prostoru a krajinářských úprav, dle kvality architektonicko-konstrukčního řešení lávky, dle kvality dopravního řešení a parkování, dle kvality řešení parkovacího domu a dle ekonomické přiměřenosti a realizovatelnosti.

„Nezávislá část poroty byla tvořena odborníky z řad architektů a do závislé části byli jmenováni zástupci Libereckého kraje,“ řekla mluvčí krajského úřadu Andrea Fulková.

Ti vybrali návrh studia re:architekti. Vytváří schodišťový vstup k řece, v jižní části areálu by pak vznikla část se zelení a dětské hřiště.

Úpravy by měly začít v roce 2019, o rok později má být hotovo. „Projekční práce mohou trvat minimálně rok. Výstavba tak bude moci začít v roce 2019, a to v případě, že budou na realizaci schváleny finanční prostředky. Předpokládané náklady byly 64 milionů korun, avšak vítězný návrh uvažuje s částkou přes 100 milionů korun,“ řekl Marek Pieter, náměstek hejtmana.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, soutěž, re:architekti, architekt, Liberec, Martin Půta, Marek Pieter, náplavka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Okolí kraje se promění. Za sto milionů vznikne náplavka i parkovací dům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.