Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Geopark Ralsko chce prostor zpřístupnit i handicapovaným

Národní Geopark Ralsko chce bývalý vojenský prostor na Českolipsku zpřístupnit i handicapovaným. Vydal hmatové mapy pro nevidomé, mapuje trasy vhodné pro vozíčkáře. Mapy ve spolupráci s geoparkem připravilo Středisko pro pomoc studentům se specifickými nároky Masarykovy univerzity v Brně. K dispozici budou v informačních centrech v Geoparku Ralsko třeba v Doksech, Kuřívodech nebo v Hradčanech, aby byly dostupné přímo v místě.

Hmatové mapy vznikly v rámci projektu Doteky Máchova kraje, který podpořily ministerstvo životního prostředí a Liberecký kraj. Mapy zahrnují podle Mrázové celou oblast v měřítku 1:37 000. Jsou opatřeny popisky v Braillově písmu a reliéfně jsou vytištěna sídla, vodní toky a cesty. "Jsou určeny pro slabozraké a nevidomé, kterým umožní základní představu o rozloze, vzdálenostech a zajímavostech v geoparku," řekla ředitelka Geoparku Ralsko Lenka Mrázová.

Mapy jsou ale jen jednou z řady aktivit projektu. Uskutečnil se také například bezbariérový výlet do Hradčan, ornitologická procházka s nevidomými, tvořivé workshopy zaměřené na aromaterapii nebo tvoření z hlíny a přírodních materiálů. Děti ze Základní školy Slovanka v České Lípě se sešly se zástupci sjednocené organizace slabozrakých a nevidomých. "Mohly si vyzkoušet i práci s vodícím psem nebo napsat své jméno Braillovým písmem," dodala Mrázová.

Geopark Ralsko vznikl jako sedmý v Česku loni v květnu. Zahrnuje oblast téměř 300 kilometrů čtverečních v katastru Ralska, Doks a Hamru na Jezeře na Českolipsku. Je zajímavý nejen svou přírodou, má i bohatou historii. Od začátku své činnosti se geopark snaží zpřístupňovat oblast i lidem se specifickými potřebami. "Naším cílem je umožnit i znevýhodněným skupinám aktivní pobyt v přírodě nebo zapojení do dalších aktivit, které vytvářejí pozitivní vztah k přírodě a krajině," poznamenala ředitelka geoparku.

Do konce roku chtějí proto v geoparku také zmapovat místa, která jsou v Máchově kraji vhodná a dostupná pro lidi na vozíčku. Informace pak budou podle Mrázové dostupné na webových stránkách geoparku www.geoparkralsko.cz v interaktivní mapě, včetně popisu bezbariérové dostupnosti vybraných turistických služeb, jako jsou informační centra, muzea či restaurace.

Autoři | Foto Geopark Ralsko

Štítky Ralsko, park, Geopark Ralsko, okres Česká Lípa, Doksy, Hradčany, příroda, Masarykova univerzita, Máchův kraj, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Základní škola Slovanka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Geopark Ralsko chce prostor zpřístupnit i handicapovaným  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.