Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Lanovku na Ještěd po podzimních prázdninách čeká odstávka

Dvoukabinovou lanovku na Ještěd v Liberci po podzimních prázdninách čeká dvoutýdenní odstávka. Mimo provoz bude od pondělí 30. října, znovu se rozjede v pondělí 13. listopadu. Důvodem je pravidelná revize. Původně měla být odstávka výrazně delší, plánovaná rekonstrukce řídících obvodů a pohonu se ale dělat nebude.

"Soutěž se musela zrušit, rekonstrukci tak musíme odložit," uvedl Štěpán. Pokud by se řídící obvody a pohon modernizovaly, lanovka by byla mimo provoz minimálně měsíc a půl. Jde o zakázku za více než pět milionů korun a podle Štěpána je už nutné k výměně přistoupit. Pohon je starý přes 40 let a řídící obvody přes 20 let. "Jsou tam stovky relé. Pokud něco odejde, je těžké to nahradit. Některé díly se už nevyrábí," řekl.

Odložení modernizace se podle něj projeví i na odstávce, jež začne v pondělí příští týden. "Budeme se na to muset podívat více detailně, abychom zkontrolovali, že je vše v pořádku," uvedl. Lanovka se kvůli tomu po skončení odstávky nerozjede v sobotu, jak bývá zvykem, ale až v pondělí. "Budeme na kontrolu potřebovat trochu více času," dodal Štěpán.

Opravy a revize lanovky se dělají dvakrát do roka, vždy před začátkem letní a zimní sezony. Při cestě na vrchol Ještědu ji turisté hojně využívají, v provozu je přes 80 let. Loni přepravila 300.917 lidí, nejvíc od roku 1993. "Letos je to zatím o něco horší, není tak příznivé počasí. Máme tak o 10 tisíc lidí méně, to jsou čtyři krásné letní dny," uvedl Štěpán. Letos také častěji lanovka stála kvůli silnému větru. Od začátku roku to bylo už čtrnáctkrát, stejně jako loni za celý rok.

Kabinovou lanovku využívají především turisté z Česka, Německa a Polska. Z vrcholu hory se jim otevře pohled na Krkonoše, Jizerské hory, Lužické hory, Český ráj a České středohoří. Na vrchol hory jede lanovka čtyři minuty a drží ji lano o průměru pět centimetrů. Délka trati je 1188 metrů. V nejvyšším bodě se lanovka dostává 30 metrů nad zem.

Autoři | Foto Rozhlednajested.cz

Štítky Liberec, Ještěd, lanovka, lanová dráha, Německo, Polsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lanovku na Ještěd po podzimních prázdninách čeká odstávka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.