Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Chrastavě se lidé loučili s bývalým Bytexem, půjde k zemi

Hlavně bývalí zaměstnanci se ve středu přišli v Chrastavě rozloučit s areálem někdejší továrny Bytex, později Mykana. Zchátralý areál nedaleko nádraží je léta prázdný a v nejbližších dnech začne jeho demolice. Je nezbytná, protože areál je ve velmi špatném stavu, i když to tak zvenčí nevypadá. Na jeho místě bude moderní logistické a výrobní centrum, řekla Libuše Malá z představenstva společnost Renwon, která demolici a stavbu zajišťuje.

Mezi těmi, kdo si ve středu přišli prázdnou továrnu naposledy prohlédnout, byl i Roman Oberer, který tam 33 let pracoval jako elektroúdržbář. "Koukám na to z okna, protože kousek odtud bydlím, je to smutné. Taky se ale bojíme prašnosti a hluku při bourání a také rámusu od nákladních aut, zase tady má ale vzniknout pár pracovních míst, což je v dnešní době asi užitečné," poznamenal. Přes 20 let pracoval v areálu také Jiří Kakač. "Zvykli jsme si, že je tady už léta klid a bojíme se že nám tady zase budou jezdit kamiony, a že se nevyspíme," doplnil.

Podle Malé ale nemusí mít lidé z okolí obavy. "Abychom dostali povolení ke stavbě, museli jsme dokládat hlukovou studii a všechno je v limitech," řekla. V areálu budou podle ní hlavně skladové prostory o rozloze 20 tisíc metrů čtverečních, polovinu obsadí výrobce obalů WASSA, s dalšími potenciálními nájemci firma jedná. Podle Malé půjde hlavně o sklady, kde manipulační technika způsobuje jen malý hluk, jediný hluk tak budou podle ní působit přijíždějící a odjíždějící kamiony.

Starosta Chrastavy Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj) vítá to, že nevzhledný areál zmizí, na druhou stranu je mu líto, že tím město přijde i o některé zajímavé části. "Takový je ale život, navíc tu vzniknou nějaká pracovní místa, takže pro město to bude přínosem," řekl. Od pondělí bude podle něj kvůli demolici uzavřena mateřská škola v sousedství areálu. "Možná je to zbytečné, ale přesuneme děti do jiných budov, demolice by měla trvat až do ledna," dodal Canov.

Autoři

Štítky Chrastava, Bytex, demolice, bourání, hluk, Michael Canov, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Chrastavě se lidé loučili s bývalým Bytexem, půjde k zemi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.