Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Město opravuje tunel na Ještědu. Deformace už byla na mezních hodnotách

Tunel pod sjezdovkou na Ještědu prochází v těchto dnech opravou. Hrozilo totiž, že by mohlo dojít k jeho sesunu, podle statiků už byla deformace v mezních hodnotách. Město ale nechce, aby byla narušena zimní sezóna, hotovo tak má být ještě před jejím začátkem a oprava vyjde na 20 milionů korun.

„Geodetická měření, která průběžně monitorují havarijní stav tubusu, ukázala, že deformace je na mezních hodnotách. Po konzultaci s odborníky na statiku a po prověření všech možností jsme začali první fázi oprav. To znamená zajištění funkčnosti tubusu pro následující zimní období,“ řekl náměstek primátora pro technickou správu majetku města Tomáš Kysela s tím, že celková oprava je nezbytná pro zachování funkčnosti skokanského areálu a provozu na sjezdovce F10.

Tunel zvaný tubosider leží od roku 2009 ve svahu na takzvané televizní cestě, která zajištuje obsluhu provozní budovy, restaurace a skokanských můstků. „Zabraňuje také případným střetům lyžařů s auty, protože cesta dříve přímo křížila sjezdovku F10 Pod lany,“ upřesnil mluvčí magistrátu Jan Král.

Konstrukce tubosideru se deformuje pod tíhou zeminy a sněhu nad ním. Do zajištění tunelu město investovalo už před dvěma lety. Tehdy nechalo odtěžit téměř tisíc metrů krychlových zeminy, aby se snížilo zatížení tubusu. Zároveň sjezdovka dostala lepší profil pro zimní provoz. Celou konstrukci nyní zpevní 56 ocelových výztuží.

Autoři | Foto MML

Štítky Ještěd, tunel, televizní cesta, sjezdovka, oprava, Jan Král

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město opravuje tunel na Ještědu. Deformace už byla na mezních hodnotách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.