Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zastupitelé souhlasí s výkupem parku v Klášterní ulici, díky tomu vznikne nové parkoviště poblíž školky

Kdo vozí děti do mateřské školy v Klášterní ulici v centru Liberce, určitě ví, jaký je problém zaparkovat v jejím okolí. Liberecké radnici se po letech snad konečně podaří odstranit problém, který se dlouhou dobu nedařilo vyřešit. Zastupitelé Liberce na včerejším zasedání souhlasili s výkupem rozsáhlého parku, který nyní umožní vybudovat i dostupné parkování pro rodiče 140 dětí.

„Situace je tam z mého pohledu každý den v několika kritických časech na hranici možné tragédie a je vlastně velkým štěstím, že k žádné ještě nedošlo. Rodiče mohou nyní parkovat jen na školním dvorku pro zhruba 10 aut, třikrát denně se jich tam ale během půlhodiny otočí několik desítek, při ranním příjezdu pak přes sto,“ uvedl náměstek primátora pro školství, sociální věci a kulturu Ivan Langr.

Do školky nyní dochází 140 dětí, z toho 40 do speciálních tříd. Řada z nich přitom trpí nejtěžším typem postižení, například poruchou autistického spektra, těžkými vadami zraku či tělesným postižením. Až do poloviny letošního roku bylo možné omezeně parkovat i na okolních pozemcích, od září už ale musejí rodiče využívat jen malý školní dvůr.

Radnice měla možnost park vykoupit už zjara 2015, cena 5 miliónů se ale tehdy zdála vysoká. Po dvou a půl letech nakonec město akceptovalo cenu 4,8 miliónu korun.

Odbor správy veřejného majetku připravil v roce 2015 ve spolupráci s rezortem školství i 6 variantních řešení parkování s příjezdem ze sousedící Blahoslavovy ulice, ani to ale tehdy nenašlo v radě města podporu,“ popisuje náměstek Ivan Langr. Na nějaký čas se tak podařilo dohodnout s krajskou nemocnicí na bezplatném využívání jejího navazujícího parkoviště, to ale rodiče příliš nevyužívali, protože zejména pro děti hendikepované bylo vzdálené.

Povolení ke stavbě je podle vedení města reálné získat do konce června 2018, samotná realizace je pak reálná o letních prázdninách, aby začátkem nového školního roku bylo vše hotovo.

Foto Libereckeskoly.cz

Štítky Liberec, Klášterní, školka, parkování, doprava, Ivan Langer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé souhlasí s výkupem parku v Klášterní ulici, díky tomu vznikne nové parkoviště poblíž školky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.