Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zmizí z Liberce hrací automaty? O jejich zákazu by mohlo rozhodnout referendum

Odpůrci hazardu začnou možná sbírat podpisy pro vypsání referenda za zrušení výherních automatů v Liberci. Zvažují jeho spojení s komunálními volbami. Aby mělo referendum smysl, je nutné ho spojit s nějakými všeobecnými volbami.

„Je dost možné, že se do toho pustíme," uvedl liberecký radní Josef Šedlbauer (Změna pro Liberec), který zákaz hazardu ve městě prosazuje.

Za nejbližší reálný termín pro konání referenda považuje komunální volby, které budou na podzim příštího roku.

Podle platné vyhlášky by v Liberci do konce roku měly skončit všechny herny a hazard by zůstal povolený jen v kasinech. Kolik kasin ve městě bude, zatím není nikdo schopen říci. Nyní je možné hazard provozovat na více než 80 místech. Šedlbauer považuje takovou regulaci za nedostatečnou a navrhuje zakázat hrací automaty i v kasinech.

Na posledním jednání zastupitelstva pro to nezískal dostatečnou podporu. „Samozřejmě to ale nevzdáme. V Jablonci petiční výbor shromáždil dostatek podpisů pro referendum o té samé otázce, hlasování proběhne v lednu. I nám se ozývají lidé, kteří jsou ochotni na získávání podpisů pro referendum spolupracovat," uvedl radní.

Pokud se podle něj odpůrci hazardu rozhodnou usilovat o vypsání referenda, podpisy by začali sbírat v lednu. Šedlbauer loni v prosinci v zastupitelstvu prosadil nulovou toleranci hazardu.

Primátor Tibor Batthyány (býv. ANO) letos v červnu uspěl s návrhem, aby hazard zůstal zachován v kasinech. Nejčastějšími argumenty zastupitelů, kteří byli pro jeho návrh, byla obava ze vzniku černých heren a příměstského hraní, tedy rozmachu heren v okolních obcích.

Ani Šedlbauer nyní nenavrhuje úplný zákaz, ale zrušení herních automatů, jež považuje za největší zlo. „Protože proporčně nejvíc na nich prohrávají lidé už tak znevýhodnění, jinak řečeno z chudých dělá ještě chudší a žene je do exekucí a trestné činnosti. A protože závislost na hazardu vzniká v naprosté většině případů právě u hracích automatů," dodal.

Autoři

Štítky Hazard, Liberec, referendum, Josef Šedlbauer, Tibor Batthyány, hazardní hra, hrací automat, Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zmizí z Liberce hrací automaty? O jejich zákazu by mohlo rozhodnout referendum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.