Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kvůli kalamitnímu stavu ruší Liberecký kraj dnešní spuštění příjmu žádostí o kotlíkové dotace

Kvůli kalamitnímu stavu a poruchám elektrického vedení ruší Liberecký kraj dnešní spuštění příjmu žádostí o kotlíkové dotace. Důvodem je fakt, že se žádosti v této vlně přijímají pouze elektronicky a hrozilo by, že někteří lidé by kvůli výpadku elektřiny žádost nemohli na krajský úřad zaslat.

Na základě informací distributora elektrické energie ČEZ ze 13:00 hodiny je stále v Libereckém kraji ve 42 lokalitách 11 tisíc odběrných míst bez proudu.

„Pořád máme v kraji tisíce domácností bez elektřiny, tedy přístupu na internet, který je pro zaslání žádosti o kotlíkovou dotaci nutný. Máme pocit, že někteří občané by mohli být znevýhodněni, proto dnešní spuštění příjmu v 16:00 hodin zastavujeme. Kotlíkové dotace se týkají především venkovských oblastí a právě tady je řada lidí po včerejší vichřice stále bez elektrického proudu. Omlouváme se za komplikace, ale situaci považujeme za mimořádnou,“ vysvětluje občanům s velkou omluvou hejtman Martin Půta (Starostové).

Nový termín pro odevzdání elektronických žádostí bude Liberecký kraj vyjednávat s Ministerstvem životního prostředí ČR a občanům bude oznámen co nejdříve.

Žadatelé mohou získat finanční podporu od 75 do 120 tisíc korun, záleží na druhu pořízeného zdroje tepla. V případě nákupu kombinovaného kotle to bude příspěvek ve výši 75 tisíc. Pokud majitel rodinného domu pořídí tepelné čerpadlo nebo automatický kotel výhradně na biomasu, může získat až 120 tisíc.

„Oproti předchozím výzvám bude podporována výměna starých kotlů pouze 1. a 2. emisní třídy za kombinované kotle na uhlí a biomasu s automatickým přikládáním, tepelná čerpadla, plynové kondenzační kotle, nebo za kotle výhradně na biomasu,“ doplnila krajská radní Radka Loučková Kotasová, která má program kotlíkových dotací ve svém resortu. 

Foto Dominik Svoboda

Štítky vítr, vichřice, ČEZ, Liberecký kraj, kraj, kotlíková dotace, dotace, Martin Půta, biomasa, Starostové a nezávislí, Radka Loučková Kotasová, Ministerstvo životního prostředí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli kalamitnímu stavu ruší Liberecký kraj dnešní spuštění příjmu žádostí o kotlíkové dotace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.