Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vichřice poškodila budovu Uranu. Město kvůli tomu urychlí rekonstrukci

Už tak je budova Uranu na třídě 1. máje v havarijním stavu, po nedělní vichřici je to ale ještě o kus horší. Vítr poškodil plášť domu a také vysklil jednu ze skleněných výplní. Město sice nějaký čas chystá rekonstrukci, díky nedělním událostem by se ale mohla urychlit a Uran by tak přestal být ostudou.

„Není na co čekat. Termín rekonstrukce budovy musí být už v příštím roce. Nelze tento problém dále odsouvat. V tuto chvíli zpracováváme  stavebně technický průzkum. Rád bych, aby práce na budově začaly ideálně v létě nebo v září příští rok,“ řekl primátor města Liberce Tibor Batthyány.

Další urychlení přinesl fakt, že Rada města schválila udělení výjimky ze směrnice rady města o zadávání veřejných zakázek a přímé oslovení dodavatelské firmy Diagnostika stavebních konstrukcí s.r.o. s cenovou nabídkou ve výši 294 272 korun. Cílem je získat podklad pro rozhodnutí o budoucí podobě rekonstrukce a dalším využití objektu.

„Až budeme mít v ruce stavebně technický průzkum, posuneme se dál. Už teď je potřeba ale řešit peníze na novou projektovou dokumentaci a především co nejdříve najít náhradní prostory pro úředníky z této budovy,“ dodal Batthyány.

Technický průzkum má zmapovat, jak jsou na tom nosné konstrukce, obvodový plášť, izolace a vnitřní rozvody.

„Vybraná firma je jedinou, která nabízí provedení všech požadovaných částí stavebně technického průzkumu včetně laboratorních zkoušek na výskyt azbestu a statického posouzení nosných konstrukcí,“ řekla mluvčí magistrátu Jana Kodymová.

Budova známá jako URAN byla postavena v roce 1969. Jde o sedmipodlažní objekt s ocelovým skeletem s obvodovým pláštěm z tzv. Boletických panelů, které s sebou nesou zmiňované riziko výskytu azbestu. Objekt byl v roce 2005 převeden do majetku statutárního města Liberec a z pohledu využití je po dobu 20 let od převodu vlastnických práv vázán k výkonu veřejné správy. Kromě rekonstrukce parteru v roce 2009 neprošla budova žádnou významnou opravou.

Autoři | Foto MML

Štítky Uran, Liberec, rekonstrukce, průzkum, Tibor Batthyány

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vichřice poškodila budovu Uranu. Město kvůli tomu urychlí rekonstrukci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.