Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ocenění pro autora Knihy o Jizerských horách. Miloslav Nevrlý dostal cenu a zasadil strom

I když je mu čtyřiaosmdesát, stále ho můžete potkávat s baťůžkem v jeho milovaných Jizerkách. Miroslav Nevrlý je zkrátka fenomén, jehož Knihu o Jizerských knihách hltají generace. Nyní ho ocenila i Nadace Ivana Dejmala, která mu předala stejnojmennou cenu. Nevrlý pak při slavnostním aktu v Jizerkách u Prezidentské chaty zasadil strom.

Slavnostního předávání se zúčastnilo asi padesát lidí. „Potěšil mě zájem o předávání ceny a jsem rád, že i přes nepříliš příznivé počasí dorazilo takové množství lidí. Nejvíce si však cením právě účasti samotného letošního laureáta, neboť Miloslav Nevrlý je pro mnohé oprávněně ikonou Jizerských hor. Vážím si jeho celoživotní práce na poli ochrany přírody a za popularizaci Jizerských hor prostřednictvím jeho úchvatných knih,“ řekl Ondřej Petrovský, ředitel nadace.

Miloslav Nevrlý je znám nejen jako vynikající přírodovědec, ale také jako vlastivědný badatel a excelentní popularizátor přírody a historie Jizerských hor. Je autorem přelomové publikace Kniha o Jizerských horách, která vyšla od roku 1976 ve čtyřech vydáních v nákladu mnoha desítek tisíc výtisků.

„Nevrlý ve své knize otevřel pro mnoho vnímavých čtenářů barvitou a dramatickou historii Jizerských hor. Historii, která byla násilně přetržena poválečným odsunem zdejších německých obyvatel a následně prakticky zapomenuta,“ dodal Petrovský.

Kniha a její autor jsou již pro třetí generaci zdrojem hlubokého poznávání Jizerských hor, plným objevných informací o jizerské přírodě a lidech, informací podaných svébytným poetickým jazykem. „Celoživotní práce Miloslava Nevrlého byla zásadním podnětem pro zrození nových jizerskohorských patriotů, zakládání spolků, rozvoj občanské společnosti ve zdejším kraji a prostřednictvím společné historie i ke sbližování současných a bývalých obyvatel pohraničí, dávno před přijetím Česka do sjednocené Evropy,“ řekl ředitel nadace.

Autoři | Foto Rudolf Slanička

Štítky Miloslav Nevrlý, Kniha o Jizerských horách, Nadace Ivana Dejmala, Jizerské hory, kniha, Ivan Dejmal, strom, historie, chata, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ocenění pro autora Knihy o Jizerských horách. Miloslav Nevrlý dostal cenu a zasadil strom  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.