Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Českém Dubu mají nové středisko se základnou záchranky

V Českém Dubu dnes otevřeli nové zdravotní středisko s výjezdovou základnou Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje. Jeho vybudování stálo město zhruba 17 milionů korun, čtvrtinu dal Liberecký kraj. Díky tomu se podařilo soustředit zdravotní péči v Českém Dubu na jednom místě a nabídnout lékařům důstojné podmínky. Někteří už zvažovali, že z městečka s 2500 obyvateli odejdou.

Záchranná služby sídlila v Českém Dubu v bývalém kulturním centru, které má jít k zemi. "Byla to nedostavěná budova a podmínky tam nebyly dobré," řekl dnes mluvčí záchranné služby Michael Georgiev. V novém objektu mají záchranáři k dispozici garáž pro sanitu a každý má vlastní prostor i místo k odpočinku. Ne na všech základnách to vypadá tak dobře.

"Připravujeme rekonstrukci dvou základen v Doksech a v Jablonném v Podještědí, tam už máme dodavatele vybrané a dokončuje se rekonstrukce nových prostor v Českolipské nemocnici," řekl hejtman Martin Půta (STAN).

Standard, který je v tuto chvíli na základně v Českém Dubu, by podle hejtmana měl být na všech základnách krajské záchranné služby. "Aby záchranáři, řidiči a lékařský personál měli pracovní podmínky, které odpovídají dnešní době, protože řada těch základen dnešku neodpovídá. My jsme v situaci, kdy je zdravotnického personálu nedostatek, je nedostatek lékařů, a dobré pracovní podmínky a prostředí jsou součástí i nějakého systému odměňování. Lidé si dnes prostě mohou vybrat, kde budou chtít, a kde nebudou chtít pracovat," dodal hejtman.

Jako středisko slouží v Českém Dubu někdejší okresní dům, kde na počátku minulého století sídlilo okresní zastupitelstvo a v přízemí živnostníci. Od 60. let v něm byla poliklinika, která ale počátkem 90. let s privatizací objektu skončila. "Postupně přestal dům sloužit zdravotnickým účelům a lékaři ho opustili," řekl starosta. Před dvěma lety se město rozhodlo odkoupit budovu za 1,5 milionu korun a připravit rekonstrukci, která umožnila soustředit lékaře na jednom místě. "A máme tady ještě rezervu pro další případné zdravotnické služby," dodal Miler.

Autoři | Foto ZZSLK

Štítky Český Dub, ZZSLK, záchranná služba, Michael Georgiev, lékař, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, zdravotnická záchranná služba, Liberecký kraj, rekonstrukce, Martin Půta, Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s., Starostové a nezávislí, Doks

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Českém Dubu mají nové středisko se základnou záchranky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.