Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Záchranná služba postupně modernizuje své základny v celém kraji

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje postupně modernizuje své výjezdové základny. Před několika dny začaly zdravotníkům sloužit nové prostory ve středisku v Českém Dubu, v plném proudu jsou stavební práce na základně v areálu nemocnice v České Lípě, kde se projekt připravoval více než tři roky. Rekonstruují se základny v Doksech a Jablonném v Podještědí, nová základna se chystá v Rokytnici.

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje má výjezdové skupiny rozmístěné ve 13 městech. Zaměstnává zhruba 350 lidí a k naléhavým případům může vyslat i vrtulník. Ročně vyjedou záchranáři k více než 60 tisíc případů. Záchrannou službu letos kraj dotuje 179 miliony korun. Od loňského roku funguje v kraji nové operační středisko záchranky, jehož vybudování stálo přes 30 milionů korun.

"Investovat můžeme jen do objektů, které jsou v majetku kraje. Užíváme 25 objektů, jen deset jich ale máme v majetku. Plánované investice proto půjdou do našich objektů, případně do výstavby nových," řekl provozně technický ředitel záchranné služby Jozef Zlevský. Jednoznačnou prioritou je podle něj výstavba nové výjezdové základny v Liberci, protože ta současná v Husově a Klostermannově ulici potřebám záchranářů nevyhovuje. Intenzivně se podle Zlevského hledá vhodná lokalita na území Liberce a kraj řeší i financování výstavby nové základny. Připravuje se i modernizace základny na letišti v Liberci.

"V současné době už se pracuje na rekonstrukci základen v Doksech a Jablonném, částečně rekonstruujeme výjezdovou základnu v Liberci. Nový záměr máme v Rokytnici nad Jizerou, kde se bude stavět na půdorysu stávající základny nová, což znamená totální demolici současného objektu a výstavbu nového zhruba za 7,5 milionu korun," řekl Zlevský. Už se podle něj uskutečnilo výběrové řízení na dodavatele projektové dokumentace, takže je předpoklad, že by se v Rokytnici mohlo začít stavět příští rok. "Nejpozději v roce 2019 bychom tak v Rokytnici měli mít vzorovou výjezdovou základnu," dodal.

Nové základny by se po více než třech letech příprav měli dočkat záchranáři v České Lípě, kteří tam působí v hygienicky nevyhovujících prostorech. Na rekonstrukci nevyužívané budovy autodopravy v areálu tamní krajské nemocnice už se podle Zlevského také pracuje. Stavební práce by měly skončit ještě letos. "Přijde to zhruba na 7,5 milionu korun a bude tam úplně nové zázemí. Je to velká základna, kde jsou dvě sanity a doktor, ve směně je tam celkem šest lidí," řekl provozně technický náměstek. Sloužit by měla základna nejpozději od konce února příštího roku, výhodou nového umístění bude rychlejší výjezd z areálu nemocnice.

Autoři | Foto ZZSLK

Štítky Liberec, Liberecký kraj, ZZSLK, zdravotnická záchranná služba, Rokytnice nad Jizerou, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, Česká Lípa, Doksy, Jablonné v Podještědí, stavba, Český Dub

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranná služba postupně modernizuje své základny v celém kraji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.