Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Svatomartinská sobota uzavře první sezonu obnovených trhů v Kostelní ulici

Obnovené trhy v Kostelní ulici v Liberci čeká poslední letošní akce. První úspěšnou sezonu uzavře Svatomartinská sobota, která je naplánována na nadcházející víkend. Trh se otevře v 11:00. Přesně podle pověsti dorazí v 11:11 svatý Martin na bílém koni.

Od animátorů se navíc lidé dovědí všechny zajímavosti o  tomto svátku,“ dodává primátor města Liberce Tibor Batthyány (dříve ANO).

Připraven je bohatý program. Vinařství Decante chystá pro Liberečany k této příležitosti ochutnávku mladého vína, kuchaři z restaurace Šnyt nabídnou speciality z husí paštiky, Rydvalova udírna klobásy a Rezkův pivovar ze Zásady na Jablonecku zase pivo. Děti se budou moci svézt na svatomartinských ponících, v doprovodném programu vystoupí zpěvačka Jana Kociánová.

Celou sezónu jsme pečlivě střežili, aby na trhu byly jen produkty ve vysoké kvalitě od prvopěstitelů a regionálních výrobců. Právě díky tomu si našel své pravidelní zákazníky,“ připomíná Michal Buzek z městské společnosti Elset, která v dubnu vrátila tržiště na původní místo u kostela v horním centru města. Každý čtvrtek tam otevíraly své stánky až dvě desítky prodejců. Sezóna u kostela nabídla i několik speciálních akcí, třeba jahodový nebo grilovací víkend. Tržiště se stalo i místem pro setkávání. 

Právo pořádat trhy udělil Liberci císař římský a král český Rudolf II. už v roce 1577. Trhy se původně konaly na místě dnešní radnice. Později se tržiště přestěhovalo ke kostelu, kde zůstalo do poloviny 80. let minulého století. Potom se tržnice opakovaně stěhovala po místech v dolním centru.  

Od 1. prosince se dřevěné stánky přestěhují z Kostelní ulice před libereckou radnici. Vánoční trh bude tvořit 36 prodejních domečků, opět o něco více než vloni. Naplno se rozjede program Libereckého adventu 2017. „Moji dlouhodobou snahou je, aby horní centrum města ožilo, a to nejen o Vánocích,“ uzavírá Batthyány.

Foto MML

Štítky Liberec, Kostelní ulice, trhy, Elset, farmářské trhy, Svatomartinská sobota, Tibor Batthyány, kostel, ANO 2011, Jana Kocianová, Rudolf II., advent, okres Jablonec nad Nisou, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svatomartinská sobota uzavře první sezonu obnovených trhů v Kostelní ulici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.