Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Co s bývalým vojenským prostorem Ralsko? To mají vymyslet studenti liberecké architektury

Na revitalizaci a rozvoji bývalého vojenského prostoru Ralsko bude Liberecký kraj spolupracovat s Technickou univerzitou v Liberci. Cílem společného projektu je zachovat jedinečnost území, ale zároveň umožnit jeho rozvoj a přivést do něj ve větší míře život a zalidnit ho.

Někdejší vojenský prostor Ralsko o rozloze 250 kilometrů čtverečních využívala do počátku 90. let sovětská armáda. K vojenským účelům ale sloužil zhruba od poloviny minulého století. Ralsko patří k lokalitám nejzatíženějším pobytem sovětských vojsk.

Liberecký kraj převzal část prostoru od státu v roce 2007. V současné době je tam ještě 177 objektů, některé stojí a jsou v havarijním stavu, jiné už se zřítily. Dvě desítky těch nejblíže obydleným částem města chce kraj co nejdříve zdemolovat. „Všichni si pamatují, kolik skvělých, velkolepých a obřích projektů pro Ralsko za posledních 15 let už kraj prezentoval, věřím, že tohle je cesta k hledání postupného, pomalého a rozumného využívání té oblasti. Úkolem je území oživit a zalidnit," řekl hejtman Martin Půta.

Před pěti lety schválilo krajské zastupitelstvo záměr, jak by území mělo být využito. „Usnesení je stále platné, ale už poněkud vyčpělé. Hlavním předpokladem tehdy bylo, že najdeme nějakého velkého investora, který to zařídí," řekl Půta.

Kraj se ale teď podle hejtmana vydal jinou cestou. „Hledáme malé drobné investory, jednotlivé zájemce, kteří budou do Ralska postupně vracet život. I ten projekt, na kterém chceme spolupracovat s univerzitou, směřuje k tomuto cíli," řekl Půta.

Práci svých předchůdců ale nezavrhuje, jejich řešení byla poplatná své době. Jedním z původních záměrů z roku 2009 bylo vybudování fotovoltaické elektrárny na ploše bývalého vojenského letiště. „Dnes jsme asi rádi, že to tehdy nedopadlo," poznamenal Půta.

Podle Radka Suchánka, vedoucího katedry urbanismu z liberecké fakulty architektury, se studie zaměří na rozvoj obydlených částí Ralska, zásadní je ale podle něj zachovat charakter krajiny, který je velmi cenný. Je třeba podle něj vytvořit infrastrukturu, která umožní každodenní, ale šetrné využití prostoru.

„Zároveň vytipováváme místa, kde by mohly stát objekty, které mají dočasný charakter. Je to koncept, který známe ze západní Evropy, kdy cenná místa není možné zastavět, ale je tam možné umístit nějaké umělecké objekty nebo dočasné stavby, něco jako letní hotýlky, které přitahují pozornost lidí," popsal záměr Radek Suchánek.

Autoři

Štítky Ralsko, Liberecký kraj, Technická univerzita, Vojenský prostor Ralsko, projekt, Martin Půta, Technická univerzita v Liberci, architektura, Sovětská armáda, Západní Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co s bývalým vojenským prostorem Ralsko? To mají vymyslet studenti liberecké architektury  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.