Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zemřel zpěvák Karel Štědrý. Spoluzakládal Semafor, proslavil se hitem Mám malý stan

Ve věku 80 let dnes zemřel zpěvák, herec, konferenciér a scenárista Karel Štědrý. Patřil k hlavním představitelům slavné éry české populární hudby 60. let. Působil v Redutě, Semaforu či Rokoku a jeho kariéru lemovalo množství úspěšných písní a hereckých rolí.

Mimo jiné má na kontě slavný duet s Waldemarem Matuškou Mám malý stan, známé jsou i jeho hity Písmena nebo Magdaléna. Jako herec se objevil ve filmech Kdyby tisíc klarinetů nebo Ta naše písnička česká.

Zpěvákova neteř Ivana Štědrá řekla, že zpěvák zemřel po dlouhé nemoci v jedné pražské nemocnici, kde s ním byla do posledních chvil jeho rodina. Informace o posledním rozloučení se zesnulým sdělí pozůstalí později.

Štědrý vystudoval železniční stavitelství, toto povolání však nikdy nevykonával. V roce 1959 spoluzakládal divadlo Semafor, kde byl ve stálém angažmá do roku 1962. Poté se na nějakou dobu stalo jeho domovskou scénou divadlo Rokoko. Na počátku 70. let byl zpěvák ale "odejit" z divadla Rokoko a následně vystřídal několik tanečních orchestrů, v roce 1974 pak zakotvil jako zpěvák a konferenciér orchestru Karla Vlacha.

Současně Štědrý našel v sobě i scenáristický talent a uplatnil se také jako moderátor v rozhlase a televizi. V pořadu Melodie stříbrného plátna spojil hudební um s celoživotní vášní pro film, uváděl pořad Vysílá Studio A a účinkoval například v Kabaretu u dobré pohody.

Autoři | Foto RM Production

Štítky Karel Štědrý, Semafor, Mám malý stan, divadlo, rokoko, Divadlo Semafor, Reduta, stan, Waldemar Matuška, Kdyby tisíc klarinetů, Ta naše písnička česká, Karel Vlach, herec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel zpěvák Karel Štědrý. Spoluzakládal Semafor, proslavil se hitem Mám malý stan  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.