Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberec poskytne prvních pět bytů lidem v nouzi, rozhodl los

Liberec poskytne prvních pět bytů lidem v nouzi v projektu housing first (bydlení především). Vhodných zájemců bylo 124, o výběru rozhodl dnešní los. Do nájemních bytů by se měli nastěhovat vybraní zájemci k 2. lednu 2018. Kde to bude možné, nastěhují se už na Vánoce.

Cílem projektu je pomoci bezdomovcům a lidem, kteří žijí na ubytovně. Podle zářijového průzkumu žije ve stotisícovém městě minimálně 500 lidí, kteří pociťují takzvanou bytovou nouzi. Polovina z nich jsou děti a mladiství. Přímo na ulici nebo v nelegálních příbytcích žije podle sčítání skoro 70 lidí, ve skutečnosti jich ale bude asi více. "Nepochybně část nebyla podchycena, protože se sčítání provádělo v září, kdy je období sezonních prací, které je spojeno i s ubytováním. Kdyby se sčítalo v zimě, tak dojdeme k vyššímu číslu," uvedl náměstek po losování náměstek primátora pro sociální oblast Ivan Lang. Městská policie na jaře odhadovala, že v Liberci žije asi 300 bezdomovců, náměstek za reálný považuje počet 150 až 170 lidí. Několik lidí mezi bezdomovci jsou i cizinci - Poláci, Slováci a Rumuni.

Přidělit byty lidem v nouzi se rozhodl Liberec na základě dobrých zkušenosti Brna a zahraničních měst. "Úspěšnost programů ve světě je 80 procent a více. Úspěšnost je měřená tím, že si lidé zapojení do projektu dokážou udržet bydlení dva roky a déle," uvedl David Valouch za Platformu pro sociální bydlení, jež je do projektu v Liberci také zapojená.

Do prvního losování město zařadilo zájemce, kteří chtějí řešit svoji současnou situaci a jsou schopni nájemné zaplatit z vlastních příjmů či sociálních dávek. Museli souhlasit i se splněním několika podmínek. Sem patří povinnost spolupracovat se sociální službou, minimálně půlroční pobyt v Liberci či snaha řešit případné dluhy vůči městu. Byt 3+1 získala pětičlenná rodina žijící na ubytovně a byt 2+1 čtyřčlenná rodina s dvěma malými dětmi, která nouzově bydlí u kamaráda. Město přidělilo i tři garsonky, dva získají muži žijící na ubytovně a jednu bezdomovkyně. Byty získají na jeden rok s možností prodloužení, nájemné budou hradit v plné výši. Nájemné v městských bytech se podle Langra pohybuje od 23 do 77 korun za metr čtvrteční. Ročně chce Liberec lidem v nouzi poskytovat do 20 bytů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberec, Ivan Langr, byt, lidé v nouzi, sociální bydlení, projekt, bydlení, Vánoce, bezdomovec, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec poskytne prvních pět bytů lidem v nouzi, rozhodl los  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.