Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

FOTO: Na lanovce kroužily stovky pivních sudů. Technici testovali před zimní sezonou funkčnost brzd

Hurikán Herwart, který se koncem října prohnal přes Českou republiku, způsobil mnohamilionové škody. Poškodil také lanovky, které se už brzy rozjedou. Bezpečnost lanovky na Ještědu kontrolovali během čtvrtka pomocí stovek pivních sudů, které posloužily k zátěžovému testu brzdného systému.

Svým očím během čtvrteční návštěvy areálu na Ještědu nejspíš nevěřili turisté, kteří vzhlíželi k plně naložené lanovce. Na ní místo lyžařů kroužily stovky pivních sudů. Dvaadvacet tisíc piv v sudech nahradilo patnáctitunovou zátěž lanovky, což představuje zhruba 200 lyžařů.

„Testujeme tím reakční dobu, za kterou dokážeme naloženou lanovku z plné rychlosti zastavit do nuly,“ řekl televizi Nova ředitel areálu na Ještědu Jan Svatoš. Lanovka na Ještědu je podle něho schopná urazit pět metrů za vteřinu a reakční doba by měla být zhruba do dvou vteřin.

Celkem bylo během čtvrtka odzkoušeno třiadvacet druhů brždění, která se dají mezi sebou kombinovat. Podle obsluhy vše dopadlo na jedničku a test proběhl bez jakýchkoliv komplikací. „V tento moment víme, že se zkoušky povedly a lanovka je připravená na zimu,“ dodal náčelník lanové dráhy Martin Svoboda.

Štítky lanová dráha, sud, Ještěd, Česko, zima, Jan Svatoš, Martin Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Na lanovce kroužily stovky pivních sudů. Technici testovali před zimní sezonou funkčnost brzd  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.