Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Krajský rozpočet stále roste. Příští rok počítá poprvé v historii s příjmy i výdaji nad 3 miliardy

Vůbec poprvé bude Liberecký kraj v příštím roce hospodařit s příjmy a výdaji vyššími než tři miliardy. Alespoň tak je naplánovaný rozpočet na rok 2018. Počítá se v něm s přebytkem 97 milionů korun, který půjde na splácení úvěrů z dřívějších let.

Návrh počítá s příjmy ve výši 3,133 miliardy a výdaji 3,036 miliardy korun. Kraj při sestavování rozpočtu mohl počítat s výrazným daňovým navýšením. „V návrhu rozpočtu na rok 2018 jsou stanoveny tyto příjmy ve výši 2 960 milionů korun, což je o 300 milionů více, než bylo ve schváleném rozpočtu na rok 2017,“ řekla statutární náměstkyně Jitka Volfová.

Krajem zřizované organizace se mohou v příštím roce těšit na více peněz. Školy, dětské domovy, domovy důchodců, ústavy sociální péče, kulturní organizace nebo záchranná služba obdrží o 66,65 mil. Kč více než v loňském roce.

„Celkově tak kraj na chod těchto organizací vyčlenil ve svém rozpočtu 1,044 miliardy. Nejvíce si polepší příspěvkové organizace v sociálních službách, kde je navrženo navýšení příspěvku o 31 milionů, a to především v oblasti platů. Dále si výrazně oproti předchozímu roku polepší Zdravotnická záchranná služba LK a to o 18,6 milionů nebo muzea, galerie a knihovna o částku 10,9 milionů,“ dodala Vofová.

Po tom, co kraj musel v průběhu roku reagovat na některé nařízení vlády, například o zvyšování mezd řidičů, vytvořil na příští rok pro tyto případy rezervu. „Po zkušenostech z letošního roku jsme v návrhu rozpočtu nad rámec těchto navýšených výdajů pro zajištění veřejných služeb u zmíněných organizací vyčlenili 28,5 milionu korun,“ řekla náměstkyně.

Kraj také počítá s velkými investicemi do opravy silnic. I se všemi dotacemi by mohl příští rok prostavět skoro miliardu.

V rozpočtu už jsou zahrnuty prostředky na pokračující projekt modernizace Krajské nemocnice Liberec ve výši 52,78 milionu, na rozvoj Nemocnice s poliklinikou v České Lípě částkou 30 milionů korun nebo na projekt rekonstrukce úpravny vody v Bílém Potoce ve výši 15 milionů

„Rovněž počítáme s vyššími daňovými příjmy letošního roku. Chceme je rozdělit a do rozpočtu 2018 zapojit hned v lednu. Drtivá většina by měla jít na investice. K 31. říjnu 2017 byly daňové příjmy kraje vyšší o 228,5 milionu než očekávaná skutečnost. Další finanční zdroje, výsledek z hospodaření z úspor výdajů, projednáme v dubnu,“ doplnil hejtman Martin Půta.

Autoři | Foto

Štítky Liberecký kraj, rozpočet, Jitka Volfová, Martin Půta, Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s., Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajský rozpočet stále roste. Příští rok počítá poprvé v historii s příjmy i výdaji nad 3 miliardy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.